“Studenti manje jedite deserte”

colorful_candys-wide

Uskoro bi studenti hranu u menzama mogli plaćati po novim cijenama. Naime, ovih dana je otvorena javna rasprava o Nacrtu pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata. Ono što je većini upalo u oko na prvo u predloženom pravilniku je nova cijena studentskog menija, koja je dosada bila 4,40 kuna, novi pravilnik predviđa da bude 6,50 kuna.

Nacrt je radilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji sa stručnjacima i predstavnicima studenata. Na predstavljanju nacrta pomoćnica ministra za visoko obrazovanje prof. dr. Ružica Beljo Lučić je istaknula kako je glavni cilj promjene poticanje studenata da se zdravije hrane, da više jedu glavne menije, a manje deserte. Analize koje je proveo MZOS pokazale su da su studenti do sada oko 25 posto novca trošili na kolače, pudinge, krafne, sokove i slične stvari koje im nisu neophodne za zdrav život.

Stoga će se subvencije za nezdravu hranu – slatkiše, sokove, pića i slično, smanjiti s trenutnih 73, 65 posto na 50 posto. Iz Ministarstva objašnjavaju da će se sav novac koji se na ovaj način uštedi koristiti za izravnije pomaganje studenata kako se to radi u brojnim europskim zemljama kroz stipendiranje onih slabijeg socio-imovinskog statusa.

“U Hrvatskoj se za subvencije za studente iz proračuna izdvaja više od 500 milijuna kuna. Međutim, veći dio tih subvencija su neizravne potpore studentima: za prehranu u studentskim centrima, za subvencije za školarine na visokim učilištima, za prijevoz i sl. Samo mali dio, oko osam posto, odnosno oko 40 milijuna kuna, ide za izravne potpore putem stipendija.” – istaknula je Beljo Lučić.

Ako se usvoji novi predloženi pravilnik subvencije države za glavni meni bile bi 71, 24 posto, što je neznatno smanjenje naspram trenutnih 73, 66 posto. Razlika je i u duljini trajanja subvencija, one više neće biti mjesečne nego tjedne. Stoga će se studentima na kraju svakog tjedna subvencija poništavati i dodjeljivat će mu se nove. Neće više moći skupiti veliku svotu na računu koju će onda potrošiti pred kraj mjeseca. Dnevni limiti subvencionirane hrane past će na pola u odnosu na postojeće.

Ministarstvo će inzistirati i na ujednačavanju cijene hrane u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i u privatnim restoranima za studente, što do sada nije bio slučaj.

U zadarskoj studentskoj menzi nisu htjeli komentirati nacrt jer je tek riječ o javnoj raspravi.

Izmjene pravilnika uvelike su uvjetovane i željom da se spriječe postojeće nepravilnosti u sustavu i zloupotreba studentskih iskaznica (iksica).

Nisu rijetki primjeri studenata koji su prodavali svoje iksice ili da se preko iste hranilo njih više. A bilo je i poduzetnih studenata koji bi na iksicu kupili veliku količinu slatkiša ili mliječnih proizvoda te su ih preprodavali. Novi pravilnik takvu praksu bi trebao spriječiti.

Predstavnici studenata koji su sudjelovali u izradi novog pravilnika smatraju da je on dobro napravljen, no još uvijek treba vidjeti kako će reagirati šira studentska populacija.

Sudjelujte u javnoj raspravi

Javna rasprava o novom pravilniku bit će otvorena do 15. rujna 2013. godine i svatko tko želi može sudjelovati u njoj. Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: javnarasprava-prehrana-studenata@mzos.hr. Bitno je samo da primjedbe uputite na posebno previđenom obrascu koji se može naći na internetskim stranicama resornog Ministarstva (www.mzos.hr).

izvor: narodni-list.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …