Studenti grade hrvatsku samoodrživu montažnu kuću

timunizg

Četrdesetak studenata Sveučilišta u Zagrebu uključilo se u jako međunarodno natjecanje za koje su osmislili projekt samoodržive montažne kuće koju će izgraditi na zagrebačkom borongajskom kampusu
Poznato je da je projektom sveučilišnoga kampusa u Borongaju predviđena izgradnja osam fakulteta, studentskoga doma i ostalih popratnih sadržaja, piše tportal.

No manje je poznato to da će se među zgradama sveučilišnoga kompleksa naći i jedna neobična zgrada. Riječ je o samoodrživoj montažnoj kući koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije.

Tim koji sudjeluje u realizaciji projekta okuplja trenutno četrdesetak studenata Zagrebačkog sveučilišta pod vodstvom 14 sveučilišnih profesora mentora. Izgradnja samoodržive montažne kuće odvija se u sklopu projekta s kojim tim Sveučilišta u Zagrebu (tim UNIZG) sudjeluje na natjecanju Solar Decathlon Europe 2014.

Solar Decathlon Europe dvogodišnje je međunarodno natjecanje sveučilišta u projektiranju, izgradnji i predstavljanju atraktivne, učinkovite niskoenergetske kuće koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije. U SAD-u se već održava dug niz godina, dok je u Europi prvi put održana u Madridu 2010. godine.

Tim UNIZG bit će prvi predstavnik naše zemlje na tom natjecanju, čije će finale biti održano u Parizu od 27. lipnja do 14. srpnja 2014.

Organizatori su zaprimili prijave 44 tima iz 23 države – Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Italije, Meksika, Japana, Tajvana, SAD-a, Indije, Čilea, Danske, Turske, Švedske, Rumunjske…

Prijavljeni sveučilišni timovi dolaze najvećim dijelom iz Europe, ali i iz Sjeverne i Južne Amerike te Azije. Najzastupljenija su sveučilišta iz visokorazvijenih država. Neki od timovi uključuju predstavnike više sveučilišta, a neki čak i sveučilišta iz različitih država. Od nama susjednih država dosad je sudjelovala tek Mađarska, i to samo jednom.

Primarni je cilj našeg tima projektirati i izgraditi građevinu koja će biti održiva, ali koju će biti moguće koristiti i kao informativni centar, izložbeni prostor, u edukativne svrhe u nastavnim programima fakulteta, ali i uključiti hrvatske tvrtke, proizvođače i sirovine.

Pogledajte video:

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …