Student tuži CIA-u: Koja je uloga vlade u uhićenju Nelsona Mandele?

Mandela

Tužbu protiv američke obavještajne agencije CIA-e podnio je u srijedu u Washingtonu student koji je zatražio objavljivanje dokumenata koji bi razotkrili ulogu američke vlade u uhićenju nedavno preminuloga južnoafričkog borca protiv aparthejda Nelsona Mandele u vrijeme vladavine aparthejda 1962. godine.

Prema nekim izvorima, CIA je bila umiješana u uhićenje Nelsona Mandele 1962. godine, koje je rezultiralo njegovim dugogodišnjim zatočeništvom”, navodi u tužbi student Ryan Shapiro koji dodaje kako je preminuli južnoafrički predsjednik bio tada predstavljen kao “marksistički terorist”.

Student koji radi na doktoratu iz povijesti i antropologije u Massachusettsu traži od saveznog suda u Washingtonu da naloži središnjoj američkoj obavještajnoj agenciji objavu dokumenata s tim u vezi, a na temelju zakona o slobodnom pristupu informacijama. Po njegovim navodima, agencija je to do sada odbijala napraviti.

Glasnogovornik CIA-e, Sean Boyd izjavio je za France Presse da se CIA “općenito suzdržava komentirati pravne predmete čije je ispitivanje u tijeku pred sudovima”.

“Iako je već dugo vremena poznato da je američka obavještajna služba bila umiješana u Mandelino uhićenje, postoji malo u javnosti objavljenih preciznih informacija o toj umiješanosti”, navodi se u tužbi.

“Na isti način, iako se već dugo zna da je američka obavještajna služba redovito davala informacije južnoafričkom režimu općenito o pokretu protiv aparthejda, malo preciznih informacija postoji o tome u javnosti. Napokon, iako je danas univerzalno slavljen kao heroj i borac za slobodu protiv nepravde, Mandelu je američka vlada prikazivala kao teroristu i on se na listi terorista nalazio sve do 2008. godine”, navodi se u dokumentu podnesenom saveznom sudu okruga Columbia (Washington). (Hina)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …