Student servis: Pronađi svoj posao

Ukoliko vam studij ostavlja dovoljno vremena da povremeno radite, odlican izbor je rad preko Student servisa. Osim što ćete posao vrlo jednostavno prilagoditi studentskim obavezama, bit ćete financijski neovisni o roditeljima, što je u vrijeme krize itekako važno.


Najviše studenata kao prvi posao izabrat će ono što najbolje znaju – davanje instrukcija iz svog podrucja. Ovaj se posao po propisanoj tarifi naplaćuje 80 kn za dva školska sata. Ovo je ujedno i jedan od bolje plaćenih poslova po tarifi Student servisa. Ostali dobro plaćeni poslovi su programiranje, koje se plaća 50 kn po satu, kao i teži fizicki poslovi koji se plaćaju od 25 kn pa naviše. Poslovi koje poslodavci najcešće nude su prodavac, konobar, agent u call centru, programer, promotor/hostesa i financijski savjetnik. Nažalost, podaci Studentskog centra nisu optimisticni – posljednje dvije godine recesija je zahvatila i studente, te je ponuda studentskih poslova pala za cak 28%. Poslovi se, osim što ih je manje, slabije i plaćaju. U posljednje dvije godine je prema podacima SC-a zabilježen pad prometa za 12 ili cak 15%. Također je zbog takve situacije došlo i do smanjenja broja studenata koji su uclanjeni u navedeni servis, kojih je oko 5% manje.

Problemi s isplatom poslodavca

Ukoliko se zapošljavate, dobro se raspitajte o poslodavcu. Primjer studentice Ivane može biti pouka svima:

,, Zaposlila sam se kao promotor u jednoj velikoj i poznatoj firmi. Satnica je bila odlicna, posao zanimljiv i dinamican. U pocetku je sve bilo super, plaću sam dobivala na vrijeme, iako mi se cesto događalo da nisam bila na vrijeme obaviještena na kojoj će lokaciji raditi ili se plan mijenjao u zadnji cas. Nakon pola godine, firma je upala u financijske probleme i prvi koji su nastradali bili su studenti. Plaću za 3 mjeseca cekala sam narednih cetiri, dok nisam odlucila poduzeti konkretne korake. S prijateljicom, koja je također radila u istoj firmi i imala iste probleme, otišla sam u Studentski centar te se požalila službenici na šalteru Student servisa. Ona je ljubazno zaprimila naš prigovor te je u naredna tri tjedna svaki tjedan nazivala poduzeće i upozoravala ih o neizvršenoj uplati. Nažalost, to nije urodilo plodom pa smo se prijateljica i ja zaputile u Odjel za isplate Studentskog centra i tamo potpisale izjavu u kojoj smo navele da se slažemo da SC poduzme pravne korake protiv navedene firme. Oni su im zatim poslali opomenu pred tužbu, a mi smo u roku nekoliko dana primili plaću na racun. Službenici servisa bili su iznimno ljubazni i od velike pomoći i svakako savjetujem studentima da im se bez oklijevanja obrate ukoliko imaju slicnih problema”.

Iz navedenog primjera je vidljivo da je rad preko Student servisa  poprilicno siguran te da je isplata vaše plaće zagarantirana. Jasno dogovorite uvjete rada i plaću s poslodavcem prije potpisivanja ugovora, pazite da se satnica ne kosi s vašim studentskim obvezama i, naravno, budite najbolji mogući radnik. Ukoliko se pokažete vrijednim i pouzdanim radnikom, moguće da će vas odmah po završetku studija cekati stalan posao.

Bivša studentica ekonomije Sandra podijelila je s nama svoje iskustvo rada za jednu televizijsku kuću: ,,Oglas za posao bio je izvješen na oglasnoj ploci SC-a, nije ga bilo na portalima, znaci treba ponekad i prošetati po gledati što se nudi. Javila sam se i kontaktirali su me u rok od par dana, došla sam na razgovor i pocela raditi. Posao je u promociji i zahtijevao je dosta informatickog znanja koje nisam imala, ali to nije bio problem jer sam sve ubrzo naucila tamo. Šest mjeseci sam radila kao student i kad su mi istekla prava objasnila sam to poslodavcu, na vrijeme, i oni, budući da su bili zadovoljni sa mnom i mojim radom, ponudili su mi ugovor na jednu godinu. Bila sam prezadovoljna”.


A.V. –  ”Studentski vodic”

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …