Sporazum o ustrojavanju posebnih studijskih programa za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske

MORH_-_za_naslovnicu

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u petak 10. siječnja 2014. svečano je potpisan Sporazum o ustrojavanju posebnih studijskih programa za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ime Vlade Republike Hrvatske Sporazum je potpisao ministar obrane Ante Kotromanović, a u ime Sveučilišta u Zagrebu rektorprof. dr. sc. Aleksa Bjeliš.

Sporazum je potpisan u nazočnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora dr. sc. Drage Lovrića.

Sporazumom se uređuju odnosi o ustrojavanju i izvođenju studijskih programa preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno vođenje i upravljanje Vojno inženjerstvo, nositelj kojih je Sveučilište u Zagrebu, a suizvoditelj Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”. Spomenuti sveučilišni studiji namijenjeni su obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

Studijski programi Vojno inženjerstvo Vojno vođenje i upravljanje u postupku su akreditacije na Sveučilištu u Zagrebu. Budući da se postupak njihove akreditacije odvija planiranom dinamikom te se očekuje njihov upis u Upisnik studijskih programa pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, prva generacija studenata na ovim studijskim programima trebala bi početi studirati u ak. god. 2014./2015.

RTEmagicC_MORH_-_potpisivanje.JPG

Studij Vojno inženjerstvo primarno je usmjeren na tehničko, a studij Vojno vođenje i upravljanje na društveno područje, ali oba programa imaju obilježje interdisciplinarnosti, sa značajnim udjelom zajedničkih predmeta. U programe su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojno-obučni i vojno-stručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost u Oružanim snagama RH. Kandidati njihovim završetkom stječu i stručni naziv prvostupnika i prvi časnički čin: poručnik Oružanih snaga RH.

Nastavu na studijskim programima izvodit će nastavnici s 11 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Geodetskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Pravnog fakulteta), zajedno s nastavnicima i vojnim stručnjacima iz Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski’’.

Nastava će se većim dijelom izvoditi u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski’’, dijelom i na spomenutim fakultetima, a praktični dio nastave u nastavno-obučnim središtima Oružanih snaga RH. Planirana upisna kvota je 50 studenata na svakom studijskom programu, a osnovni uvjet za njihov upis je završena četverogodišnja srednja škola koja se vrednuje s 30 bodova te uspjeh na
obveznim ispitima državne mature: za studij Vojno inženjerstvo – matematika 30% (razina A), hrvatski jezik 20% (razina A), strani jezik 20% (razina B), a za studij Vojno vođenje i upravljanje – matematika 20% (razina B), hrvatski jezik 25% (razina A), strani jezik 25% (razina A).

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …