Sisak: Mladi katolici “u svjetlosti hodili”

Mladi su poput prave rijeke svjetlosti oživjeli sisacke ulice, te u predvecerju prvoga dana sudjelovali u euharistiji na otvorenom uz crkvu sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije. Naime, Sedmi nacionalni Susret hrvatske katolicke mladeži doveo je ovog vikenda u drevni grad Sisak oko 30.000 mladih iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i hrvatskih katolickih misija u inozemstvu.


Predvođeni svojim biskupima i svećenicima, poput prave rijeke svjetlosti – s geslom „U svjetlosti hodimo“ – oživjeli su sisacke ulice, te u predvecerju subote sudjelovali u središnjem misnom slavlju na otvorenom uz crkvu sv. Kvirina, mucenika i zaštitnika Sisacke biskupije.

Organizatori Susreta u pretprogramu mladima su ponudili svjedocanstva kršćanskih vrijednosti: obiteljski i bracni život, redovništvo i svećeništvo, raspjevanu mladost i domišljatost mladih animatora.

Oko 1700 volontera iz cijele biskupije stavilo se na raspolaganje svojim gostima koji su, pak, današnji dan proveli u župama širom Sisacke biskupije i obiteljima koje su ih ugostile.

A koje su poruke upućene mladima jucer u Sisku?

“Želimo s ovoga susreta poslati poruku nade’, istaknuo je mons. Vlado Košić, sisacki biskup i domaćin Susreta pozdravljajući sudionike. Želimo svima reći: ‘Ne bojte se! Jamstvo pobjede je graditi život s Kristom.”

„Mi smo narod pobjednika, to svima porucujemo iz Siska, grada hrvatskih pobjeda.“

Prenoseći u pismu blagoslov Svetog Oca Benedikta XVI, kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice, mlade je pozvao na hod s Kristom u svjetlu i prema svjetlu:

„Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili.“

I u spomenutom pismu, kao i u pozdravnom govoru predvoditelja slavlja, zagrebackog nadbiskupa kardinala Bozanića, bilo je vrlo živo sjećanje na susret Pape i hrvatske katolicke mladeži 4. lipnja 2011. u Zagrebu.

Papa je, naime, tada primijetio snagu mlade vjere novog hrvatskog naraštaja.

„Hrvatska mladeži, ovdje smo da to jacamo i svjedocimo. Krist uskrsli živi, ovdje je s nama, Njega pozdravljamo, u Njemu se radujemo i s Njim u Duhu Boga Oca molimo”, rekao je kardinal.

Nazocnost velikog broja mladih na središnjem događaju SHKM u Sisku biskup Mijo Gorski u propovijedi je nazvao svjedocanstvom duha, nade i vjere u mladeži hrvatskoga naroda.

Govoreći o svjetlu, koje stoji u središtu simbola Susreta i gesla „U svjetlosti hodimo”, mons. Gorski podsjetio je da samo u svjetlu Kristove osobe možemo spoznati stvarnost kakva jest, sebe kakvi jesmo i svoju zadaću u ovome svijetu:

„Svojom osobom i svojim rijecima Isus raspršuje tamu, a Pismo kaže da je trostruka; ‘požuda tijela’ koja zarobljava naša sjetila te postajemo sluge nagona; ‘požuda ociju’ koja podržava našu pohlepu za materijalnim dobrima i ‘oholost života’ koja potice na zamjenu uloga, te si covjek prisvaja božanska svojstva i prava nad životom i nad prirodom.“

„Ne dajte se zavesti onime što zarobljava, a daje prazninu, ne bojte se budućnosti, jer Bog je Gospodar povijesti. Prigrlite Kristovo evanđelje, oplemenite svoj život i razvijajte cistu ljubav”, istaknuo je predsjednik Odbora za mlade HBK i ohrabrio sudionike susreta:

„Ohrabri se draga hrvatska katolicka mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni clanovi Katolicke Crkve, budite hrabri i casni gađani naše domovine Hrvatske. Neka nitko ne kaže da nema ideala, da nema ponosa, nade. Vi ste ponos hrvatske Crkve i hrvatskoga naroda. To dokazujete svaki put kada djelujete i živite casno i u ime Božje.“

O geslu susreta govorio je i predsjednik HBK mons. Marin Srakić prepoznajući u njemu želju mladih da im je stalo hoditi, ne u varavom blještavilu, već u svjetlosti koja nema zalaza – u Kristu Gospodinu.

Na kraju misnoga slavlja obznanjen je i sljedeći domaćin ovakvog događaja – 2014. godine. To će biti Dubrovacka biskupija.

U Sisku je ujedno zapocela tradicija prenošenja drvenoga križa, simbola nacionalnog susreta hrvatske katolicke mladeži kojega su domaćini jucer predali mladima Dubrovacke biskupije.

A o domaćinstvu susreta 2014. dubrovacki biskup mons. Mate Uzinić kratko je za HKR rekao:

„Možda to bude poticaj i za buđenje Dubrovnika i Dubrovacke biskupije, u svakom smislu, tako da – iako određeni strah postoji – iskreno se nadam da je to ipak jedan ‘kairos’, trenutak milosti, koji nam svima može pomoći da krenemo, da nešto napravimo, a što će biti dobro.“

U nedjeljnom dijelu nacionalnog susreta mladih svete mise u Sisku su predslavili biskup domaćin Vlado Košić u Sv. Kvirinu, nadbiskup Želimir Puljić u katedrali, biskup Josip Mrzljak u crkvi Marije Kraljice, te šibenski biskup Ante Ivas u Galdovu.

Biskup Mate Uzinić predvodio je zajednicku misu za Petrinjce na Gradskom stadionu, a u drugim mjestima biskupije; biskup Vjekoslav Huzjak u Kutinskoj Slatini, mons. Ilija Janjić u Ivanić-Gradu, vladika Nikola Kekić u Kloštar Ivaniću, te biskup Marko Semren u Glini.

Nakon misnih slavlja, održan je prigodni program predstavljanja domaćina iz sisackih župa i gostiju iz Hrvatske i svijeta.

U popodnevnim satima, nakon objeda i okrijepe, 30 tisuća hodocasnika putuje nazad svojim kućama.


Izvor: HKR

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …