Senat donio odluku o kvotama za upis studenata u I. godinu diplomskih studiija

sveuciliste

Na sjednici održanoj u utorak 8. srpnja Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o kvotama za upis studenata u I. godinu diplomskih studija u ak. god. 2014./2015.

U skladu s odlukom, na Sveučilištu u Zagrebu osigurano je ukupno 8833 mjesta za upis studenata na diplomske studije, pri čemu je 7487 mjesta osigurano za redovite studente, 1075 mjesta za izvanredne, te 271 mjesto za studente strane državljane (državljani zemalja izvan Europske unije).

U odnosu na prethodnu godinu, kvota za upis studenata u I. godinu diplomskih studija u ak. god. 2014./2015. slična je prošlogodišnjoj. Podsjetimo, prošlogodišnja kvota osigurala je ukupno 8944 mjesta, te je u odnosu na kvotu za ak. god. 2014./2015. bila veća za 111 mjesta.

Kako je razvoj diplomskih studija koja obuhvaća i mobilnost studenata između preddiplomskog i diplomskog studija te privlačenje izvrsnih studenata s drugih visokih učilišta u Hrvatskoj orijentacija Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će u ak. god. 2014./2015. popunjenost studija biti još i veća nego u ovoj akademskoj godini.

U okviru ovogodišnje kvote posebno ističemo diplomske studije na engleskom jeziku: studij
Managerial Informatics koji se izvodi na Ekonomskom fakultetu (30 mjesta) i novi diplomski studij Master of European Studies koji je pokrenut na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (30 mjesta). Ističemo da se na Sveučilištu u Zagrebu, osim spomenutih diplomskih studijskih programa na engleskom jeziku, izvodi i nekoliko stotina kolegija na engleskom jeziku.

Budući da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu prethodno sklopili Ugovor o punoj subvenciji participacije u troškovima studija redovitih studenata u akademskim godinama 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015., studenti koji u ak. god. 2014./2015. upisuju I. godinu diplomskih studija neće morati plaćati participacije u troškovima studija. Spomenuti Ugovor obuhvaća diplomske studijske programe na hrvatskom jeziku.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …