Savjeti iz prve ruke: ”Nemojte se bojati pokrenuti vlastiti posao!

poslovniljudi

Nerijetko se može čuti kako je u Hrvatskoj gotovo nemoguće pronaći posao u ovim kriznim vremenima te da mladi nemaju kamo nakon školovanja.  Stvari ipak nisu toliko crne, tu smo da vam predstavimo jednu od značajnih opcija koja će vam dobro doći ako želite uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti vlastiti posao – poticaji za samozapošljavanje.

Neslavna brojka nezaposlenih intenzivno raste od kolovoza i sad ponovo obara rekorde. Prema posljednjim podacima iznosi 370.220, dok je broj ukupno zaposlenih u državi za 15.000 manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz to nam ni trenutno stanje i prognoze za Hrvatsku ne pokazuju da će 2014. biti puno bolja. Ipak ne treba gubiti optimizam jer se i u ovim kriznim vremenima može pronaći svijetla točka.

Prema podacima HZZ-a, iznos mjera za poticanje zapošljavanja svake godine sve više raste. Tako je cifra od preko 200 milijuna iz 2010. godine do 2012.  prešla brojku od 360 milijuna.  2013. se ipak pokazala kao plodna godina za izdavanje poticaja pa možemo napomenuti da je mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno 47.920 osoba, s najviše osiguranih sredstava iz državnog proračuna u iznosi od preko 521 milijun.

Hrvatska će u 2014. iz EU garancije za mlade za zapošljavanje mladih dobiti 37 milijuna eura nepovratne novčane pomoći – odnosno 277 milijuna kuna – što je polovica prošlogodišnjeg budžeta za nezaposlene. Iz hrvatskog će budžeta ove godine za nezaposlene otići 545 milijuna kuna, dok će se iz europskih fondova izdvojiti dodatnih 420 milijuna.

Garancija za mlade obvezuje sve države članice EU da mladima koji su dulje vrijeme bez posla ponude neki oblik zapošljavanja ili stručnog osposobljavanja.  Zajedno sa sredstvima koja će stići iz EU, HZZ će raspolagati dosad najvišom cifrom od 965 milijuna kuna.

Mladima do 29. godine života HZZ je pripremio dvadesetak raznovrsnih programa za realizaciju različitih interesa. Tako se nude određene pogodnosti za dodatno osposobljavanje, pronalaženje posla, paketi za starije osobe i osobe s invaliditetom, ali i oni za pokretanje vlastitog biznisa. Ukoliko se odlučite na samozapošljavanje, period sufinanciranja će iznositi 12 mjeseci, a cifra može varirati od 18.880 do 35.401 kunu. Za osobe s invaliditetom se iznos povećava na 28.321 do 53.102 kune.

Iako nije nimalo jednostavno uzeti konce u svoje ruke, sve više mladih se odlučuje na tu opciju.

Sabina Saletović i Feđa Džafić su samo dio rastuće brojke onih koji su odlučili iskoristiti pogodnosti mjera za samozapošljavanje te krenuti ususret izazovima pokretanja vlastitog posla. Na kraju krajeva, kreiranje i provođenje svog poslovnog plana može biti najbolja te najunosnija, ali ujedno i najzahtjevnija opcija.

frizeraj

,,Nakon što sam odlučila otvoriti vlastiti obrt, napravila sam u kratko vrijeme svoj poslovni plan. Prijavila sam se u HZZ, tražila potporu od države, a plan je bio odobren nakon 2 i pol mjeseca, što je dosta dugo budući da se inače na odgovor čeka oko 45 dana,” Objašnjava Sabina, koja je nedavno otvorila vlastiti frizerski salon.

,,Moja su očekivanja oko pokretanja vlastitog posla bila opravdana – zaista je teško. Moraš se cijeli dati u to, što bi rekli, ‘poginuti za posao’. Negativna strana je to što radim po cijele dane što rezultira s dosta neprospavanih noći, ali definitivno je pozitivna stvar to što mogu reći da sam samostalna.

Pokretanje vlastitog biznisa je veliki rizik. Od trenutka kad poželite postati ‘sam sebi šef’, gubite onu sigurnost radnog mjesta gdje se sve veće odluke i rizici nalaze u rukama vaših nadležnih, što potvrđuje i Feđa.

fedja

,,Sva su me ova događanja u Hrvatskoj doslovno natjerala da napravim novi korak i otvorim nešto svoje. Uz to sve sam vidio da mogu dobiti svojevrsne poticaje za samozapošljavanje koji za srednju stručnu spremu (SSS) iznose oko 30 000 kuna, a isplaćuju se na tromjesečnoj bazi.

Nadamo se da su vas ovi primjeri uvjerili u to da su se vremena promijenila, ali ne nužno na gore. Do posla je teže doći, ali zato na površinu izlaze snalažljivost, kreativnost i volja za koje često nismo ni znali da ih imamo. Na ovakve pothvate se možda ne bi usudili da nam je osigurano radno mjesto sa zadovoljavajućim uvjetima, no vlastiti obrti nam mogu donijeti i puno više negoli smo zamišljali.

,,Nije lako, prva godina je bila dosta teška i još nisam stigao tamo gdje želim ići.” Priznaje Feđa, ali odmah zatim optimistično dodaje:,, Ipak, osjećam se dosta bolje i smatram da ću, dugoročno gledajući, svakako profitirati od poteza koji sam napravio. Dogodilo mi se nešto prelijepo i to je doslovce okrenulo moj život za 180 stupnjeva. Stoga, nemojte se bojati!”

Ana Bustruc

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …