S vodom do boljih rezultata na ispitima

Istraživanje predstavljeno na Psychological Society Annual Conference nije ispitivalo razlog zašto pijenje vode poboljšava ocjenu na ispitu, no znanstvenici pretpostavljaju da je u pozadini nekoliko fizioloških i psiholoških razloga.

Jedan od njih je direktni fiziološki ucinak hidracije na sposobnost razmišljanja, dok bi drugi bio ucinak na smirenje studenata i smanjenje anksioznosti za koju se zna da smanjuje uspjeh na ispitu, prenosi komentar.hr.

Ovo nas uopće ne treba cuditi ako znamo da više od 90 posto kolicine krvi – našeg glavnog sustava za prijenos hranjivih tvari i kisika – cini upravo voda. Nedostatak vode može u skladu s tim ugroziti naš krvožilni sustav uzrokujući pad krvnog tlaka, kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga, veću mogućnost nastanka tromboembolijskih komplikacija, općenito slabiju prokrvljenost svih naših organa kao i ostale ozbiljne posljedice smanjene perfuzije, prenosi Vitamini.hr.

Imajte na umu da dnevni unos tekućine treba biti veći od izlucene kolicine. Ako niste sigurni je li dnevni unos vode dostatan, provjerite boju svoje mokraće. Ona treba biti svijetla, gotovo bezbojna.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …