Rektoru Bjelišu režu plaću s 47.000 na 35.500 bruto

rektoru-bjelisu-rezu-placu-47-000-35-500-bruto-slika-1246787

Vlada je na sjednici snizila plaće prorektora i rektora sveučilišta u Hrvatskoj.

Ministar Jovanović je predstavio prijedlog odluke o plaći rektora i prorektora javnih sveučilišta. – Rektor, odnosno prorektor, sveučilišta do 2007. godine su bili definirani kao državni dužnosnici. Rektor je imao koeficijent plaće 5,27, što je bilo u razini državnih tajnika, a prorektor 4,98 – rekao je Jovanović i dodao da je 2007. godine došlo do promjene i rektorima je status iz državnog dužnosnika promijenjen u status javnih službenika, na njihov zahtjev.

– Istovremeno su kao javni službenici dobili mogućnost povećanja plaća, na temelju kolektivnih ugovora, što kao dužnosnici nemaju. Došlo je do pomalo apsurdne situacije da, dok je plaća državnim tajnicima i danas pomoćnicima ministara i pala za 3 posto, rektori i prorektori je od 2007. do 2013. godine plaća porasla za 44 posto – kazao je Jovanović.

Po današnjem prijedlogu plaće 37 rektora i prorektora bi se uskladile sa plaćama ostalih državnih dužnosnika i ostalih u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, tvrdi ministar i dodaje da je tako bilo od 2004. do 2007. godine. – Bruto plaća rektora najvećih sveučilišta je u ovom trenutku veća i od plaće bruto plaće predsjednika republike Josipovića, a plaće brojnih prorektora su veće od bruto plaće premijera Vlade – rekao je Jovanović i dodao da predlažu da se plaće rektora spuste na razinu ministra, a da prorektorske budu jednake pomoćnicima ministara.

– Plaća rektora Bjeliša će se spustiti na 35.500 kuna bruto, što će iznositi 10 tisuća kuna neto, a sada je bila 47 tisuća kuna bruto – rekao je Jovanović te dodao da će prorektori imati plaću oko 14 tisuća kuna.

– Ukupno će to smanjiti plaće rektora i prorektora godišnje 5 milijuna kuna. Namjerno kažem da će to smanjiti ukupne rashode u proračunu za plaće rektora i prorektora, a ne stvoriti uštedu, jer tih 5 milijuna kuna možemo preusmjeriti u zapošljavanje 25 novih znanstvenih novaka ili docenata koji ispunjavaju uvjete – zaključio je Jovanović.

Država sa 75 posto sufinancira prijevoz učenika

Ministar Jovanović predstavio je Prijedlog odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, u razdoblju rujan – prosinac 2013. godine. – U svrhu poticanja mladih na nastavak obrazovanja nastavljamo s programom sufinanciranja prijevoza učenika – rekao je Jovanović i dodao da je oko 41 posto “učenika putnika”.

– Prosječna mjesečna cijena po učeniku je 653 kune. Najjeftinije je putovanje vlakom – rekao je Jovanović i dodao da zabrinjava da “prijevoznici iskorištavaju ovu situaciju i kontinuirano dižu cijene”.

– Mjesečno će nam trebati 32 milijuna kuna za ovu svrhu – rekao je Jovanović i dodao da će pravo imati učenici kojima udaljenost od škole iznosi više od 5 kilometara i koji kupe mjesečnu učeničku kartu. – Sufinancirat ćemo troškove sa 75 posto – dodao je Jovanović.

izvor: vecernji.hr, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …