Rastu cijene studentskog smještaja i prehrane?

Nakon što petnaest godina nije dirao u cijene smještaja i prehrane, zbog nagomilanih dugova koji su se opasno približili brojci od 100 milijuna kuna, Studentski centar tražit će ove jeseni njihovo povećanje.

Konacnu rijec o korekciji cijena dat će država. ‘Razmatramo na koji nacin riješiti financijsku situaciju u Studentskom centru. Postojeći sustav nije održiv i nakon toliko godina nediranja u cijene, nagomilali su se dugovi. Velik je nerazmjer troškova koje SC ima u odnosu na cijenu prehrane i smještaja’, komentirala je prof.dr. Vesna Vašicek, predsjednica Upravnog vijeća Studentskog centra.

Odgovornim za gomilanje dugova SC-a, koji će se dijelom pokrivati i višim cijenama prehrane i smještaja, radnici te ustanove drže ravnatelja Niku Vidovića, no on je do daljnjega na bolovanju.

Dio od 1000 zaposlenika SC-a predvođenih Radnickim vijećem želi stecaj i novu upravu koja će se ozbiljnije uhvatiti ukoštac s problemima s kojima, isticu, sadašnja nije ucinila ništa osim njihova gomilanja. A upravo to ocekuju i studenti, koji smatraju da se cijene ne smiju dizati dok se ne napravi ozbiljna reorganizacija poslovanja i sankcioniraju odgovorni.

‘Najlakše je studente udariti po džepu, a SC gomila brojne troškove koje nikada nije pravdao iako smo tražili njihovu specifikaciju. 200 ljudi u toj ustanovi stalno je na bolovanju, bilježe se brojne malverzacije, a nitko ne cini ništa osim što dolaze na ideju da poskupe hranu i smještaj’, ocjenjuje Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Zagrebackog sveucilišta za Vecernji list.

‘Upoznati smo sa stanjem u Studentskom centru koji je opterećen određenim problemima u financijskom poslovanju. Tu se radi o najvećem studentskom centru u Republici Hrvatskoj, koji se brine o prehrani i smještaju izuzetno velikog broja studenata koji pohađaju visoka ucilišta u Zagrebu. Ministarstvu je stalo da se problemi u poslovanju rasprave i cim prije otklone’, porucuju.

No ne odgovaraju konkretno za koliko će tocno poskupjeti dvije najtraženije stavke u uslugama Studentskog centra. Umjesto toga iz Ministarstva objašnjavaju da ovo pitanje smatraju iznimno važnim te da će na njega dati odgovor nakon prethodnog otvorenog i transparentnog savjetovanja sa svim zainteresiranim stranama – studentima, studentskim centrima i sveucilištima.


izvor: tportal.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …