Prenosimo izjavu za medije Plenuma Filozofskog fakulteta

Jucer je na FF-u blokiran citav administrativni dio zgrade. Razlog je tome nastavak studentske borbe za potpuno javno financirano i svima dostupno visoko obrazovanje kao javno dobro. Izravni je pak povod za blokadu besramna obmana dekana Borasa.

On je, na zaprepaštenje ne samo studenata, nego i nastavnika, te pred ocima javnosti, slušajući naputak Fakultetskog vijeća, prvotno pristao na to da se studenti druge i treće godine preddiplomskog studija mogu upisati bez plaćanja školarina te da ih moraju uplatiti ukoliko Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. 12. 2011., tražeći tako opravdano od države da preuzme svoje obveze u vezi s financiranjem visokog obrazovanja. No obećanje ludom radovanje, dekan Boras je to odmah sutradan, na potpunu nevjericu studenata i nastavnog osoblja, porekao i promijenio svoju odluku, koju je poslije nadopunio i vrlo prozirnim lažima u javnosti.

Nakon takvog sramotnog ponašanja, dekan je sve to dodatno zacinio necuvenim incidentom prvog jutra obnovljene blokade, kada je bezobzirno nasrnuo i fizicki napao studenticu. Plenum FF-a smatra da se takvo bestidno ponašanje ne smije i ne može tolerirati te je odlucio da će od nadležnih instanci tražiti ne samo smjenjivanje nasilnog dekana Borasa s njegove pozicije kao dekana nego i kao profesora na fakultetu. Svima onima koji pokušavaju relativizirati receni događaj postavljamo pitanje – što bi se dogodilo da je neki student fizicki nasrnuo na profesora?

Na kraju se još jednom moramo osvrnuti na nedovoljno financiranje znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj. Izgovor uprave fakulteta i MZOŠ-a za naplaćivanje školarina studentima i njihovim roditeljima jest da nema drugog izbora jer da novaca nema. Takva lažna opravdanja u ovom trenutku vidimo širom svijeta – za obrazovanje, znanost, zdravstvo, socijalu, tj. za “male ljude”, sredstava nikad nema. Kada je pak rijec o interesu politike, ratova, banaka, krupnog kapitala i sl. – novci se uvijek nađu. Na takvu logiku nikada nećemo pristati. Nedopustivo je da se iz državnog proracuna za obrazovanje izdvaja svega 0,7% sredstava.

No postoji i partikularni razlog zašto je FF u lošoj financijskoj situaciji te danas mora dugove sređivati i nadoknađivati preko studenatske grbace. Prošla je fakultetska uprava, u kojoj je, gle cuda, sjedio i današnji dekan, ostavila fakultetu 20 milijuna kuna duga. Recene malverzacije nisu nikad do kraja objašnjene, a sadašnja ih je fakultetska uprava, pod vodstvom nasilnog dekana Borasa, propustila sankcionirati, pokušavajući sakriti svoju izravnu povezanost s prošlom upravom. Upozoravamo da je na sve ovo prvi u javnosti upozoravao portal Slobodni Filozofski*, napominjući pritom kako su ovakve koruptivne radnje izravna posljedica upravo komercijalizacije visokog obrazovanja i znanosti te nedostatka direktnodemokratskoga nadzora odozdo na fakultetima.

Nema sumnje da je za današnju situaciju s visokim obrazovanjem odgovorna štetna neoliberalna politika države, no to ne znaci da se zato može opravdati kolaboracionisticka politika koju na štetu studenata provode uprave fakulteta kao što je uprava pod vodstvom dekana Borasa.

Nastavljamo svoju borbu za potpuno javno financirano i svima dostupno obrazovanje od djecjih vrtića do doktorata!

http://www.slobodnifilozofski.com/2011/03/cjelovito-izvjesce-o-reviziji.html
http://www.slobodnifilozofski.com/2011/02/u-obranu-autonomije-komentari-na-nalaze.html

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Što vi mislite o prosvjedima? Komentirajte na esava.info forumu – http://esava.info/Forum/viewtopic.php?f=23&t=22

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …