PREDSTAVLJAMO: Studentski projekt ”Nisi sam/a”

nisisam

„Gubitak teka i nesanica prvi su znaci studentske depresije“, „Studenti piju pivo, a studentice žestu“, „Depresija, seks, alkohol i droga muče zagrebačke studente“; samo su neki od mnogobrojnih medijskih naslova koje danas zatičemo na internetskim portalima ili novinskim stranicama. Već na temelju par naslova, stječemo uvid u brojne probleme koje danas zatiču zagrebačke studente.

Svi smo se u nekom periodu studiranja susreli s gubitkom volje i motivacije, financijskim teškoćama, prekidom veze, padom ispita, nerazumijevanjem profesora i roditelja i slično. Međutim, mali broj nas je znao kome se u tom trenutku obratiti za pomoć.

Slijedom svih navedenih razloga, odlučile smo se za provedbu projekta u sklopu kolegija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koji bi se usmjerio na upoznavanje studentske populacije Grada Zagreba sa servisom besplatne psihološke pomoći koji svoje vrijeme posvećuje isključivo savjetovanju studenata.

Na samom početku provedbe projekta, proveden je online anketni upitnik kojim smo željele ispitati razinu osviještenosti studenata o postojanju Studentskog savjetovališta „Nisi sam/a“, kao i razloge zbog kojih bi zagrebački studenti bili spremni potražiti psihološku pomoć, odnosno, savjetovanje.

U istraživanju je sudjelovao 371 student s različitih fakulteta u Zagrebu te su rezultati pokazali da je 10% studenata u jednom trenutku potražilo psihološku pomoć premda je 38% izjavilo da je osjetilo potrebu za traženjem pomoći. Bitno je naglasiti kako je većini studenata zatražena psihološka pomoć bila od velike koristi te kao posebno pozitivne ističemo rezultate koji navode kako bi, ukoliko se ukaže potreba, 73% studenata potražilo psihološku pomoć te bi njih 99% poduprlo prijatelja/icu u traženju psihološke pomoći.

Na pitanje „Jeste li upoznati s radom Studentskog savjetovališta „Nisi sam/a“?“ potvrdno je odgovorilo 16% studenata, dok je negativno odgovorilo 84% što smatramo poražavajućim rezultatom zbog kojeg se osjećamo prozvano detaljnije vas upoznati s onime što ovo Savjetovalište nudi, pruža i osigurava.

Studentsko savjetovalište Nisi sam/a je mjesto gdje studenti mogu potražiti pomoć u slučaju prekida veze, anksioznosti, fakultetskih poteškoća, problema u odnosima, nedostatka koncentracije, motivacije i sl. Studenti se mogu uključiti u besplatno individualno, partnersko i grupno savjetovanje, organizaciju predavanja, seminara ili tribina te u edukaciju putem stručnih članaka i brošura, ovisno o tome na koje područje života se žele usmjeriti.

Koristimo ovu priliku kako bismo pojasnile da se radi o visokoj razini profesionalnosti koja se ogleda u osiguravanju potpune anonimnosti, diskrecije, apsolutnog prihvaćanja mišljenja, neosuđivanja, maksimalnog razumijevanja te brojnih drugih karakteristika.

No, ono što će vas posebno oduševiti je prijateljska atmosfera u vrlo oku ugodnom i razigranom ambijentum, kao i mladi i pristupačni savjetovatelji koji na svako vaše pitanje nude više odgovora i prepuštaju odabir najboljeg vama na izbor.

U okviru usluge savjetovanja, susreti se dogovaraju unaprijed putem e-mail adrese studentsko.savjetovalište@gmail.com ili broja mobitela 099/6945-672 te traju do sat vremena. Broj susreta prilagođava se individualnoj situaciji i potrebama. Radno vrijeme Savjetovališta je ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 17-20 sati, a nalaze se u ulici Ilica 230, 3. kat.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …