Počinje Interliber – najveći sajam knjiga u Hrvatskoj

U utorak 8. studenog na Zagrebackom velesajmu pocinje Interliber. Na najvećem hrvatskom sajmu knjiga ocekuju se predstavljanja brojnih knjiga, a ulaz je besplatan.

Bliži se veliki trenutak istine hrvatskog izdavaštva. Na zagrebackom Interliberu, koji u utorak pocinje na Zagrebackom velesajmu, bit će jasno imaju li osiromašeni stanovnici Hrvatske novaca za nove knjige ili im je preostalo tek toliko da se uclane u javne knjižnice. – Sajam će biti u lanjskim okvirima – kaže voditelj Interlibera Zoran Ušurić, no priznaje da su cak i Školska knjiga i Algoritam malo smanjili štandove. U Zagreb dolaze izdavaci iz okružja, i to Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i Austrije, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske… Njima cijena cetvornog metra od šezdeset eura (dvaput više nego u Beogradu) ocito nije previsoka. Zagrebacki VBZ u petak će proglasiti dobitnika nagrade za neobjavljeni roman vrijedne 100.000 kuna (dodjela će biti naknadno pa je Interliber ostao bez izdašnog i zapravo jedinog domjenka), kao što će Zaklada Petra Kocića iz Banje Luke u subotu dodijeliti Kocićevo pero hrvatskom prozaiku Anti Tomiću za “Punoglavce”. Nakladnici ne najavljuju invaziju stranih pisaca, ali na Interliberu će se ipak pojaviti Frakturin književni duet Rita Monaldi i Francesco Sorti koji pišu romane o Attu Melaniju i Salaju.

Školska knjiga dovodi i autorice ciklusa knjiga o Oksi Pollock (i to Anne Plichota i Cedrine Wolf) koji je trebao ugroziti komercijalni uspjeh Harryja Pottera, a tu je i šest knjiga Ivana Aralice, te Šentijini zapisi iz leksikografskog rokovnika o Krleži. Profil predstavlja nove knjige Viktora Žmegaca i Igora Mandića te Miroslava Radmana, kao i prijevode Tariqa Alija, Cormaca McCarthyja, Jennifer Egan (koja je tiražnija i od Franzena)… Matica hrvatska predstavit će “Književni leksikon” i “Kritiku relativizma ukusa” akademika Milivoja Solara, “Vrijeme u pjesmi” Pavla Pavlicića i “Eseje” Milana Mirića. Maticin gost bit će i Viktor Žmegac. I Naklada Ljevak pripremila je niz noviteta, romane Ivice Đikića “Sanjao sam slonove” i Marijane Dokoze “Nariyanin plac”, prozu Abdulaha Sidrana “Otkup sirove kože” i “Queer” Williama Boroughsa te biografiju Dalaj Lame. Na središnjoj pozornici bit će predstavljena “Babettina gozba” Karen Blixen u izdanju Disputa, ali i zapisi izvršnog komiteta CK SKH od 1955. do 1959. Hrvatskog državnog arhiva te knjiga Slobodana P. Novaka “Boka Kotorska od kampanela do kampanela” AGM-a.


izvor: www.vecernji.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …