Pet savjeta za bolje učenje

timthumb

Konačno. Sjeo si i odlučio učiti za ispit ili kolokvij koji će se održati naredni tjedan. Vadiš na sunce knjigu, markere, skripte i sav potrebni ‘alat’. Krećeš s čitanjem, ali kao da se ništa ne želi upiti. Ludnica! Odmah kroz glavu prolaze ideje o pisanju šalabahtera, prepisivanje i slično. No, možete li malo poraditi na sebi i svojoj memoriji? Pet savjeta kako bolje i pametnije učiti:

Prebacite se na audio

Možda vaš mozak jednostavno želi drugačiji način učenja od samog čitanja. Naš mozak puno bolje pamti i interpretira zvuk, okus, miris i boje od teksta.

Umjesto jednostavnog čitanja, pokušajte nasnimiti vaše materijale ili barem ono najosnovnije. Prebacite ih na mobitel i obavljajte sve normalne aktivnosti te uz pomoć slušalica istovremeno učite. Dug proces, ali svakako zanimljiv.

Koristi vlastite riječi i fraze

Mnoge knjige ili skripte sadrže stručne termine koje jednostavno nisu prilagođene svim studentima. To dodatno otežava učenje i pamćenje sadržaja. Umjesto pokušaja pamćenja teških termina, pokušajte ih ‘slomiti’ na više jednostavnijih, vama razumljivim. Ne samo da će vašem mozgu biti lakše pamtiti naučeno gradivo, već ćete ga stvarno razumjeti, što možda i nije čest slučaj.

Vizualizirajte

Neki studenti imaju bolje vizualno pamćenje te im ono uvelike olakšava učenje. Mogu pročitati knjigu 10 puta i neće se opet sjetiti svih dijelova. Pogledaju li pak film, upamtit će sve! S toga, pokušajte s metodom markiranja, kreiranja dijagrama ili jednostavnih slika u vašoj glavi. Bilo koja vizualna tehnika će vam omogućiti lakše pamćenje.

Skenirajte tekst

Čitanje poglavlja od 50 stranica zasigurno nije zabavno. Umjesto čitanja svake riječi, probajte sa skeniranjem teksta i prikupljanjem ključnih riječi i informacija. Neke će vam se sigurno urezati u vaše pamćenje te ćete njihovim povezivanjem dobiti smisao teksta.

Jedan nam je profesor rekao da mnogo informacija iz teksta možete dobiti samo čitanjem prve i zadnje rečenice u odlomku te skeniranjem ostalog dijela. Probajte!

Učite nekog drugog

Metoda koja je savršena za ponavljanje naučenog gradiva. Umjesto pričanja samom sebi, probajte nekome ispričati što ste naučili, odnosno probajte njega naučiti isto to te ćete vidjeti koliko zapravo i vi sami znate. Možda jedna od najboljih metoda utvrđivanja gradiva.

Na kraju, vi sami najbolje znate koja je vaša najefikasnija metoda za učenje. Možda je to i pisanje šalabahtera 🙂

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …