Pet razloga zašto je studiranje dobro za zdravlje

studiranje_zdravo

Nema sumnje – studiranje ima svoju cijenu, donosi puno stresa i odnosi mnogo vremena. Na prvi pogled bi se moglo učiniti da samo donosi glavobolje, međutim, osim što ćete, ako ste studirali i uspješno završili studij, postati psihički zadovoljniji čovjek, također ćete biti i zdraviji. Zašto?

1. Izazov za mozak – Već desetljećima se zna da je besposlenost odnosno neaktivnost mozga na duže vrijeme veoma loše za sam mozak jer se on tada ne razvija, nema izazova koji ga stimuliraju, a samim tim opadaju i moždane aktivnosti i performanse.

Nedavno istraživanje o čijim je rezultatima izviješteno u medicinskom časopisu “Neurology” kaže kako studiranje itekako potiče mozak na aktivnost, ono je izazov za mozak, čime se smanjuje mogućnost zaboravljanja situacija i stvari, a posebno rizik od sve raširenije Alzheimerove bolesti.

Naime, jedna od šest osoba nosi rizik za obolijevanje od Alzheimera pa je ovo dobar razlog da još žešće prionete uz knjige. Pored toga, pokazalo se i da osobe koje su visoko obrazovane, i kada dobiju neki oblik Alzheimera, on bude na znatno nižoj razini nego kod onih osoba koje nisu studirale.

2. Povećanje kognitivnih rezervi – Osobe koje studiraju stvaraju određene kognitivne rezerve koje su opet kasnije u životu dobre u borbi protiv raznih anomalija. Jedno je istraživanje pokazalo da osobe koje su studirale i imale posao koji im je svakodnevno stimulirao mozak, kasnije odlično funkcionirale iako su imale na mozgu neke promjene koje se mogu nazvati nekim poremećajem.

Međutim, znatno su se bolje snalazile u životu od osoba s jednakim promjenama na mozgu, a koje su imale samo prosječno školovanje i prosječan posao koji ne zahtijeva neku veću kognitivnu angažiranost. Znanstvenici su na osnovu toga zaključili da studiranje očvršćuje mozak i stvara kognitivne rezerve koje se aktiviraju kasnije u životu.

3. Manji krvni tlak – Tridesetogodišnja studija na odsjeku za psihologiju Sveučilišta Carnegie Mellon pokazalo je da je viša stopa obrazovanja povezana s manjim krvnim tlakom.

Naime, ove osobe lakše prevladavaju stres pa samim tim u krvi imaju manju razinu hormona kortizola od osoba s prosječnom edukacijom. Druga studija iz 2008. godine koja je objavljena u časopisu jednog američkog instituta za tumore tvrdi kako su među osobama koje imaju diplomu manje rašireni tumori prostate, pluća, dojki i crijeva.

4. Više fizičkih aktivnosti i manje dima – Istraživanja su pokazala da među bivšim studentima kasnije u životu ima manje onih koji konzumiraju cigarete kao i da više redovno vježbaju, u usporedbi s ostalom populacijom, a sve ovo je itekako pozitivno za zdravlje.

5. Volontiranje – Bivši studenti koji su završili fakultet više volontiraju i pokušavaju popraviti odnose u društvu, što ih čini psihički stabilnijima i zadovoljnijima.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …