Pametna soba: Pogledajte što su osmislili inovativni studenti doma na Savi

zaclanak

Upaljeno… Ugašeno… Upaljeno… Ugašeno… Vjerojatno se tako igralo svjetlo u Pametnoj sobi, mini-projektu trojice stanara Save. O čemu se radi?

Ivan Marinić s TVZ-a  (3. godina na Savi), Dario Ferderber s TVZ-a  (1. godina na Savi) i Matija Martinić s FER-a (2. god na savi) osmislili su Pametnu sobu, čiji su rezultat prikazali na YouTubeu. Porazgovarali smo s Matijom kako im je uopće pala na pamet takva ideja?

Na tu ideju smo zapravo došli skroz slučajno. Imao sam ispit, krenuo ga učit u 1 ujutro i uopće mi se nije dalo pa sam razmišljao o starim projektima koje sam htio napraviti i sjetio se da je svakog od njih dvojice (Ivan i Dario) struja stresla barem 50 puta, dok je mene samo 2-3 puta.

Pitao sam ako možemo staviti prekidač za svjetlo kod kreveta tako da se ne moramo dizat svaki put da ga ugasimo. Nakon što su rekli da je to prejednostavno, sjetio sam se da sa sobom imam Raspbery Pi i da moramo jednostavno to napraviti. Slijedio je brainstorming od par sati i jednostavno smo rekli da to moramo napraviti kad dođemo s faksa.

Kako to sve zapravo funkcionira?

To radi na skroz jednostavan način. Imamo jedan server na kojeg se spaja Raspberry Pi i provjerava ako je netko pritisnuo dugmić da se upali/ugasi svjetlo. Kada vidi da je netko pritisnuo, jednostavno pošalje signal da se svjetlo upali (ili ugasi ako je prije bilo upaljeno).

Očekuju li nas još neke nadogradnje u Pametnoj sobi?

Imamo još planova, ali to ćemo ići radit tek poslije međuispita. Sljedeće što ćemo napraviti je da se zastori sami miču i da nas to probudi (+ alarm ), zatim da možemo prigušiti svjetlo i možda malog robotića s malom metlom da mete po sobi i baca prašinu ispod kreveta (srsly). Ima tu i još par ideja koje se ne bi svidjele upravi pa ih nećemo napravit. Usput, dok smo pisali ovaj članak, momcima je svjetlo upaljeno/ugašeno oko 20 puta. Ukoliko im i vi želite koji put upalit/ugasit svjetlo – učinite to ovdje!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …