Osvrt na trenutno stanje i prijedlog plana prosvjeda

z2602n10

Većina studenata se slaže da je povećanje cijena u studentskim menzama i kantinama nedopustivo te još jedan veliki udar na ionako nizak studentski standard budući da prehrana prosječno čini oko trećine svih troškova studenata.

Ministarstvo je javnu raspravu o ovome neodgovorno i bezobrazno otvorilo usred ljeta, 31. srpnja, a trajala je do 15. rujna. Dakle, javna rasprava je otvorena dok gotovo nijedan fakultet nije radio, a dan prije nego što je ministar Jovanović sa cijelom vladom krenuo na godišnji odmor. Ta manipulacija samo pokazuje koliko su mu važni studenti i kako su njegova zaklinjanja u društvo znanja i brigu za studentski standard samo jeftine floskule.

Ministar Jovanović je naveo da je namjera ministarstva smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, dakle stipendija. Međutim, cijene hrane su se povećale, dok nema nikakvog govora o novim stipendijama. Ali, budući da je ionako manjak stipendija u Hrvatskoj, smatramo da je dokaz nesposobnosti cijelog ministarstva da se eventualne stipendije isplaćuju novcem prikupljenim od strane samih studenata. Isto tako, većina studenata ima problema s troškovima studiranja, a sigurno je da će samo manjina dobiti neke nove stipendije. Dakle, ovo je samo još jedan od loših izgovora ministra Jovanovića kako bi se štedilo na studentima.

Studentski predstavnici također snose veliki dio odgovornosti jer ili su bili dezinformirani od strane Ministarstva, ili ih nije bilo briga, ili jednostavno nisu shvatili sve posljedice onoga što su dogovorili.

Navodna veća kvaliteta hrane koju je najavio ministar Jovanović je samo PR spin kao što su mogli vidjeti svi koji su ovih dana jeli u menzama.

Neki kažu da bi trebali biti oprezni, dobro promisliti prije bilo kakve akcije, pričekati i vidjeti reakciju Ministarstva itd. Treba biti vrlo skeptičan prema takvim načinima pritiska na Ministarstvo iz jednostavnog razloga što je hladno vrijeme već počelo i jer je vjerojatnost za uspjeh bilo kakvog prosvjeda krajem studenog ili u prosincu daleko manja nego ako se počne u sljedeća 2-3 tjedna, a samo pregovori s Ministarstvom teško da će išta donijeti.

Sljedeće je prijedlog studentskih prosvjeda u 4 faze koji bi uz odaziv 40% ili više studenata trebao biti vrlo učinkovit:

1. FAZA – “bojkot kolačima” 9. listopada (FB događaj:https://www.facebook.com/events/636666916377820) i bojkot menzi od 10. do 20. listopada kao upozorenje Ministarstvu da smo spremni ići do kraja i da mislimo ozbiljno. 9. listopada (srijeda) pozivamo sve studente da u menzama stanu u red, ali da kupe samo kolač (“ako nemamo stare cijene, jedimo kolače”). Od 10. do 20. listopada, kao što je već najavljeno u nekoliko gradova, pozivamo studente na bojkotiranje menzi.

Ministarstvu se daje rok do 14. listopada da se izjasne i da vrate stare cijene, subvencije i uvjete prehrane u studentskim menzama i kantinama.

Ako Ministarstvo ne reagira, krećemo dalje do ispunjenja naših zahtjeva:

2. FAZA – od 21. listopada (ponedjeljak) javni prosvjedi studenata točno u podne u trajanju od 15 minuta. Prosvjedi bi se održali 21., 23. i 25. listopada. Prijedlog je zaustavljanje prometa na pješačkim prijelazima bez semafora (i prometnih policajaca na raskrižjima) blizu fakulteta na 15 minuta.

Budući da se svaki javni prosvjed koji okuplja više od 20 ljudi mora prijaviti, prijedlog je da ga prijave i organiziraju studentski predstavnici i tako “iskupe” za loš dogovor s ministarstvom. Ako se na pojedinom fakultetu shvati da oni nisu tome skloni, jednostavno se treba okupiti u fejs grupu ili slično i odrediti studenta/studenticu koja će prijaviti skup. Isto tako, prema zakonu se moraju osigurati redari što se može učiniti na isti način. Dvije studentice na svakom prosvjedu bi mogle biti zadužene da ljudima koji čekaju u automobilima objasne o čemu se radi i koliko će još trajati kako bi se smanjile eventualne tenzije. Sve hitne slučajeve obavezno propuštati.

Kako bi se i profesorima skrenula pažnja na sve ovo, umjesto propuštanja predavanja uoči prosvjeda (prije 12 sati), bilo bi učinkovitije da se jednostavno ustanemo u 11:45 i odemo s predavanja s time da bar jedan student ode do profesora/asistenta i objasni mu što se događa.

28. i 30. listopada (ponedjeljak, srijeda) bi slijedili jednako tako prosvjedi u podne, ali u trajanju od 30 minuta.

3. FAZA – 1. tjedan (5. i 7. studenog – utorak, četvrtak) – onemogućavanje profesorima ulazak automobilima na parkiralište fakulteta od 7:30 do 8:30 šetanjem ispred ulaza ili na neki drugi način adekvatan pojedinom fakultetu

– 2. tjedan (12. i 14. studenog – utorak, četvrtak) – živi zid ispred ulaza u fakultet i sprečavanje ulaska bilo koga od 7:30 do 9:00, osim ako se ispostavi da je doista važno

4. FAZA – ako se do 17. studenog ne ispune naši zahtjevi, ne preostaje ništa drugo nego bojkotiranje cijele nastave na fakultetima i/ili višesatno sprečavanje ulaska u fakultet svaki dan od 18. studenog pa nadalje.

Priopćenje: https://www.facebook.com/hocemostarecijene/posts/638937142804192

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …