Osijek: Na ETF-u šah kao izborni predmet

Chess_Demon_Coaching_3

Biranje izbornih kolegija mnogima predstavlja muku. Zovu se stariji studenti, raspitujemo se za kvalitetne ili pak one najlakše izborne kolegije. Na osječkom ETF-u se u košarici izbornih predmeta našao jedan vrlo zanimljiv kolegij – šah! Bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta i veliki zaljubljenik u šah, profesor Radoslav Galić potakao je inicijativu koja je već na prvoj godini okupila 44 studenta.

Šah nije novost na ETF-u. Osječki šahovski prvoligaš nosi naziv ETF Osijek što je dokaz da se ovaj sport uvukao duboko u pore ovog fakulteta. Postoji i druga momčad koja okuplja profesore i studente, a u planu je osnivanje isključivo studentske ekipe koja bi se natjecala u četvrtoj hrvatskoj ligi.

Velik odaziv studenata nije slučajan. Da su ovaj predmet shvatili ozbiljno, čelnici ETF-a dokazali su i pregovorima sa Sveučilištem u Dallasu koje bi u budućnosti trebalo stipendirati studente osječkog ETF-a.

Naime, i ova visokoškolska ustanova se bavi znanstvenim proučavanjem šaha kao vještine algoritamskih tehnika. Sadašnji dekan, Drago Žagar, napominje kako je cilj bio potaknuti mlade da se više bave šahom, ali i da kroz algoritme te rješavanje šahovskih problema razvijaju svoje računalne vještine.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …