Osigurano dodatnih 30 milijuna kuna za zapošljavanje oko 250 doktoranada

Ministarstvo-znanosti-obrazovanja-i-sporta1Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) od danas je mjerodavna za provedbu programa Fonda “Jedinstvo uz pomoć znanja” što je utvrđeno potpisivanjem Sporazuma o prijenosu provedbe programa Fonda “Jedinstvo uz pomoć znanja” između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Sporazum su potpisali ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i predsjednik Upravnog odbora Zaklade akademik Dario Vretenar suglasni u ocjeni da se time čini dodatni korak u prelasku s modela državnog upravljanja na model državnog nadzora sustava znanosti.

Ministar Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je, u skladu sa Sporazumom, Zaklada središnje mjesto za poticanje hrvatske znanosti. Ocijenio je da je Zaklada napravila vidan iskorak po dolasku akademika Vretenara na mjesto predsjednika Upravnog odbora, osobito u kontekstu činjenice da je Zaklada i prije radila kvalitetno.

Posebice je istaknuo podatak da je Ministarstvo, bez obzira na probleme u državnome proračunu, osiguralo dodatnih 30 milijuna kuna za zapošljavanje oko 250 doktoranada. Jovanović je uvjeren kako će to pridonijeti i konkurentnosti hrvatskih sveučilišta, pa tako i Sveučilišta u Zagrebu, kako bi ono doseglo cilj kojemu, vjeruje ministar, teži i samo Sveučilište, a to je biti među 300 najboljih sveučilišta u svijetu.

Akademik Vretenar istaknuo je da je osiguravanje stabilnog financiranja međunarodno kompetitivnih projekata hrvatskih znanstvenika jedan od petogodišnjih ciljeva Zaklade. Smatra da će tome važan prinos dati povezivanje s brojnom hrvatskom znanstvenom dijasporom što je također jedan od strateških ciljeva Zaklade a posebice fonda “Jedinstvo uz pomoć znanja”.

Kao primjer izuzetne kompetitivnosti hrvatskih znanstvenika na međunarodnoj razini predstavljen je i projekt “Unaprjeđivanje znanstvene učinkovitosti u području molekularne medicine” na Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je predstavio njegov voditelj prof. dr. sc. Vladimir Mrljak.

Voditelji su iznijeli podatke koji ukazuju da je riječ o izuzetnome projektu koji je financiran s gotovo maksimalno mogućim iznosom od 2,37 milijuna eura od mogućih 2,4 milijuna eura.

Projekt se financira u sklopu pilot-natječaja “ERA Chairs” koji je dio FP7 programa. Ministar Jovanović podsjetio je da je na taj pilot-natječaj ‘težak’ 12 milijuna eura prijavljeno 111 projekta, a prihvaćeno ih je samo iz 11 iz ukupno 11 zemalja, među kojima je i projekt Veterinarskoga fakulteta. Spomenuo je da su, među 48 projekta koji su prešli prag, bila i dva hrvatska projekta, ali je odlučeno da će se financirati samo jedan projekt iz pojedine zemlje.

Profesor Mrljak podsjetio je da cilj “ERA Chairs” natječaja podizanje istraživačke učinkovitosti znanstvenih institucija s dokazanim potencijalom za istraživačku izvrsnost na međunarodnu razinu. Zato će se na projektu zaposliti pet znanstvenika s visokim međunarodnim kompetencijama, od kojih će voditelj trebati imati najvišu kompetenciju, a sve kako bi se educirali mladi hrvatski znanstvenici. (HINA/UZOJ)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …