Oprez? Pazite što skidate – CARnet vas promatra!

Torrents_SC

Ako uoče da ste ‘skinuli’ film ili glazbu slijede dva upozorenja, a potom onemogućenje pristupa internetu i novčana kazna.
Studenti i đaci koji koriste CARNet studentsku internet uslugu morat će pripaziti što rade dok ‘surfaju’ čak i ako su izvan studentskih domova jer je krenuo lov na one koji ilegalno ‘skidaju’ sadržaj sa zaštićenim autorskim pravima – tipa filmove, glazbu ili knjige, piše tehnolink.net.hr.

Ukoliko ste uhvaćeni u nezakonitom činu stići će vam prvo upozorenje, uz napomene za što vas se tereti i nećete imati mogućnost pristupa internetu dok se ne javite korisničkoj službi, drugo upozorenje je mjesec dana, a treće novčana kazna i prekid ugovora za stalno.

Novčana kazna ovisi o tome što ste skinuli, odnosno koliko ste toga skinuli.

“Mi smo školsko-znanstvena institucija i moramo biti protiv piratizacije. Korištenje ilegalnog softvera predstavlja povredu autorskog prava i intelektualnog vlasništva”, navode u CARNetu.

Drugi operateri nemaju toliko razvijenu tehnologiju jer je iznimno skupa, što si CARNet može dozvoliti jer ima ograničen broj korisnika. No postoji opravdani strah da CARNet ima pristup svemu što radite, čime je privatnost korisnika narušena. Iako uvjeravaju da to nije tako nego da reagiraju samo na ilegalni sadržaj, ne postoji konkretna garancija da ne provjeravaju apsolutno sve što činite.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …