Onetius.com: Nije sve tako crno, pokrenuli smo projekt za primjer ostalima

ZQVQ3cfm5PW16DhoDqPAIDl72eJkfbmt4t8yenImKBVaiQDB_Rd1H6kmuBWtceBJ

Pišem ovo jer smatram da je, globalno gledajući, stvarno previše negativnosti i crnih priča u novinama, na TV-u, radiju itd. U vrijeme mnogobrojnih kriza, koje nikako da nas zaobiđu, ovo je stanje postalo općeprihvaćeno i normalno. I bit će još takvih članaka, još takvih reportaža – još neko vrijeme.

Moja namjera je skrenuti vam pozornost na nešto što se događa među hrvatskim studentima i zbog čega ovo predstavlja nadu u bolje sutra koju je stvorila ova generacija. Hrvatski studenti prvi u svijetu pokrenuli su i počeli koristiti nove metode kolektivnog online učenja (princip koji postaje sve razvikaniji i popularniji van granica Lijepe naše baš zbog nas). Svakom studentu najbitnije je položiti sve ispite i završiti godinu u roku, no, na tom se putu dolazi do čestih nejasnoća u gradivu, zadacima, principima, danim skriptama itd. Ukoliko to želite riješiti, trebali ste, do pred nekoliko tjedana, otići do asistenta ili profesora na vaš fakultet (ukoliko ih ulovite i ako su vam voljni pomoći). Uz ovaj projekt, koji je proizašao iz ruku hrvatskih studenata, moguće je povezati se sa studentima iz cijeloga svijeta i dobiti odgovor u roku od nekoliko minuta! Besplatno i jednostavno.

Projekt o kojem govorim smješten je na www.onetius.com i kao takav predstavlja početnu stranicu svih studenata. Ukoliko imate problem sa spajanjem tisuću računala u mrežu ili problem s razumijevanjem anatomske građe čovjeka – postavite pitanje na www.onetius.com, upišete naziv vašeg fakulteta, ime predmeta u kojem ste naišli na problem te vlastiti e-mail/facebook_korisnicko_ ime. Nakon toga, studenti iz cijelog svijeta vide da ste zatražili pomoć te odgovor na vaše pitanje možete očekivati u roku od nekoliko minuta. Ukoliko ste upisali vaše ime na facebooku – notifikaciju o novom odgovoru na pitanje dobivate isti tren u vaš inbox, a isto možete dobiti koristeći klasičnu e-mail adresu.

Budući da se unosi ime fakulteta i predmeta, na stranici možete instantno pregledati sva pitanja s vašeg fakulteta ili sva pitanja vezana uz određeni predmet (moguće je, primjerice, pregledati pitanja vezana za predmet “umjetna inteligencija” koji se sluša na više fakulteta u svijetu i pomoći kolegama koji taj predmet slušaju u Kini, Boliviji ili Njemačkoj). Još je mali milijun mogućnosti i prednosti ovog projekta nad klasičnim načinom rada, zbog čega je i toliko koristan. Više se može saznati na www.onetius.com i na www.onetius.com/faq.php.

Imao sam obvezu napisati ovo pismo, u nadi da ćete ga pročitati i predstaviti ovaj korak naprijed u studiranju, predvođen hrvatskim studenatima. Usprkos situaciji u kojoj smo, još uvijek se razvija, stvara i radi na boljoj budućnosti.

Mario Novak

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …