Održana konferencija ,,Mladi pred izazovom korištenja EU fondova”

12838596135_c780353a1e_b

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je konferenciju „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“ za studente na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

– U 2013. postotak nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj dosegao je rekordnu brojku od 55,4%. Svaka druga mlada osoba je bez posla. Takva situacija je neodrživa i mora se promijeniti, kazala je Ivana Maletić predstavivši Erasmus+, Europski socijalni fond, ERASMUS za poduzetnike, Kreativna Europa i Erasmus sport – financijske instrumente Europske unije koji su na raspolaganju mladima.

– Samo iz Erasmus+ mladima je na raspolaganju 14,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020. Mladima Hrvatske moramo pomoći da pronađu način za dobiti sredstva koja su im namijenjena iz EU fondova za obrazovanje, doškolovanje, zaposlenje odnosno pokretanje vlastitog posla. To je prioritet, naglasila je Ivana Maletić.

– Mladi su važan segment društva, kreativni, inovativni, energični, puni entuzijazma. Mladi mijenjaju trendove u društvu i gospodarstvu. To je Europska unija prepoznala i posvetila strateške dokumente, politike i inicijative upravo mladima te ulaže napore u društveno uključivanje mladih u definiranje strateških dokumenata, ciljeva i aktivnosti na svim razinama.

1620947_214776222055019_856844140_n

To je preporuka i državama članicama. Mladi su u Republici Hrvatskoj još uvijek zanemareni, nema aktivne politike za njihovo uključivanje i to želimo promijeniti, naglasila je zastupnica Maletić.

Mlade žene otkrivaju svoje talente, austrijski projekt edukativnih radionica o izradi radijskih emisija i animiranih filmova, programiranja te izdavanja časopisa; Mladi i poduzetništvo, litvanski projekt poduzetništva mladih; Mladi organiziraju festival, irski projekt koji uspješno okuplja više od 100 umjetnika iz 8 zemalja; samo su neki od konkretnih primjera dobrih praksi povlačenja sredstava iz EU fondova namijenjenih mladima, a koji su predstavljeni na predavanju.

Publikaciju “Mladi pred izazovom korištenja EU fondova”možete pročitati OVDJE.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …