Održan sastanak na temu problema domskog interneta

info

U posljednje vrijeme se u domu kao jedan od gorućih problema spominje internet, tocnije njegova brzina. Mnogi su od nas zasigurno frustrirani da nam se pojedine stranice ucitavaju po nekoliko minuta (ako se uopće ucitaju), a da ne govorimo o puštanju pjesama na Youtubeu.
 Opširnije…


Upravo je navedeno bilo povod da Studentski odbor S.D. Stjepan Radić na sastanak pozove gospodina Bernarda Grgića, zaposlenika Odjela informatike SC-a zaduženog za Domski Internet, gospodina Miroslava Sakaca, koordinatora informaticke službe u Studentskom centru, te gosp. Tomislava Marića ( SRCE ), koordinatora Domskog Interneta za sve studentske domove u RH, a koji, na žalost, zbog poslovnih obveza, nije bio u mogućnosti odazvati se sastanku.
Tema sastanka je bila porazgovarati o problemima koji postoje, te pronalazak adekvatnih rješenja.

Studentski odbor je na celu s Filipom Križićem otvorio sastanak i objasnio probleme naših stanara s internetom te rijec prepustio gospodinu Grgiću koji je odmah u pocetku naznacio kako je svjestan da postoje poteškoće s domskim internetom te da ih je pod hitno potrebno riješiti. Ukratko je pojasnio poteškoće:

Temeljni problem je preveliki broj racunala (više od 3.500 racunala), poglavito Windows Vista i Windows 7, u jednoj broadcast domeni. Naime, Windows Vista i Windows 7 racunala međusobno komuniciraju  na mnogo nacina, a da korisnici to i ne moraju znati, zagušujući tako lokalnu mrežu i izlazak na Internet. 
Tako je, primjerice, moguće da stotine drugih korisnika sluša glazbu s necijeg racunala, ako je na tom racunalu pokrenut servis WMPS, a da vlasnik to i ne zna, osim što uoci da mu je usporeno racunalo i Internet.

Drugi problem jest u mogućnosti da Viste i Windows 7 racunala mijenjaju topologiju mreže stvarajući svoje multimedijalne grupe (Link Layer Topology Mapper/Responder). Ovo dodatno stvara promet unutar mreže između preklopnika.

Ispravno konfiguriranje racunala kako je to zorno ilustrirano na web stranicama podrške domskom Interentu: www.sczg.hr/domski-internet eliminira oba gornja problema, a osim toga pridonosi sigurnosti i privatnosti korisnika domskog Interneta.

Kao posljednji problem javljaju se neumjereni korisnici. Naime, 1% korisnika domskog interneta koristi 80% resursa interneta. Ne vjerujete? Navest ćemo primjer gospodina Grgića koji datira iz desetog mjeseca ove godine kada je jedan naš sustanar u 20 dana napravio promet od ukupno 1,7 terabajta! Nakon iskljucenja internet prikljucka te upozorenja gospodina Grgića, stanar se koristio i dalje nelegalnim nacinima korištenja interneta cime je naštetio sebi i svojim docimerima. Ovo je samo jedan primjer kako mi kao stanari neracionalno koristimo internet, koristeći torrente, razlicite P2P i druge programe za nepotreban download  i upload te na taj nacin sami sebi štetimo.

Naravno za sve navedene probleme ponuđena su i rješenja. Tako će se problem topologije riješiti nadogradnjom mrežnih operacisjkih sustava na preklopnicima u razdoblju između Božića i Nove godine, kada je dom uglavnom prazan.

Na rješavanju problema razbijanja broadcast domene poradit projektni tim STUDOM pri SRCE-u, a sastanak na tu temu bi se trebao održati već naredni tjedan. O pocetku i završetku radova ne možemo kalkulirati te bi bilo neprofesionalno iznositi bilo kakva predviđanja o trajanju navedenog projekta.
Problem neumjerenih korisnika će se rješiti na nacin da će se opominjati i u slucaju daljnjeg neposluha bivat će iskljuceni na određeni vremenski period.

Također, apeliramo na sve studente koji imaju znanje i iskustvo iz racunalnih mreža i Linux operacijskog sustava te programiranja mysql-php kojim bi mogli pomoći gospodinu Grgiću, da se jave i svojim dobrovoljnim radom pomognu svim stanarima, a time i sebi za brži i bolji internet.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …