Odakle dolazi prepoznatljiv miris knjiga?

interliber2

Iako digitalne knjige poprimaju sve veće razmjere, ništa ne može zamijeniti osjećaj knjige pod prstima. I ne samo osjećaj, već i miris! Bilo da se radi o novoj knjizi ili nekom klasiku, prepoznatljivi miris knjiga svugdje je prisutan. Iza toga se ne krije nikakva posebna filozofija, zapravo je objašnjenje krajnje jednostavno.

Matija Strlič na Sveučilišta u Londonu već se neko vrijeme analizira mirise novih i starih knjiga: “Stare knjige imaju miris koji je kombinacija travnatih nota s natruhama kiselina i prstohvatom vanilije preko prevladavajuće pljesnivosti.” Zanimljivo je da ovaj miris izaziva sličan efekt kao i benzin: Mnogima je odbojan, a drugima pak jako privlačan.

Iza samog mirisa knjiga krije se kemija, odnosno stotine nestabilnih i relativno lako isparljivih organskih spojeva koji su glavni sastojak svake knjige. Kako vrijeme odmiče, ovi spojevi se raspadaju i ipsaravaju ostavljajući nama prepoznatljive mirise. Među najprepoznatljivijim su mirisima tako badem (dolazi od benzaldehida) i vanilija (vanilin), za slatke su note odgovorni toluen i etilbenzen, dok laganu cvjetnu aromu daje 2-etilheksanol.

knjige1-670x947

Naravno, knjige mogu poprimiti i neke mirise okoline u kojoj su se nalazili, poput dima, vlage i vode ili biljaka koje su bile prešane između listova, a takva saznanja mogu znanstvenicima pomoći pri oktrivanju koje su knjige u opasnosti od raspadanja.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …