Nizozemski student osmislio uređaj koji bi mogao očistiti oceane za samo pet godina

boyan2_09092013_slat

Nizozmeski student Boyan Slat (19) osmislio je napravu za koju tvrdi da bi u samo pet godina mogla očistiti oko 20 milijardi tona plastičnog otpada koji se nalazi u svjetskim oceanima.

Slat je student aeronautike na nizozemskom sveučilištu TU Delft, a “revolucionarni izum” sastoji se od niza pokretnih barijera i platformi u kojima bi se smeće sakupljalo dok bi ribe i planktoni mogli neometano prolaziti kroz sustav.

boyan_09092013_slat

Platforme bi bile samoodržive, a napajale bi se kombinacijom sunčeve energije i morskog strujanja. Mladi student vjeruje kako bi izum nakon pokretanja mogao znatno smanjiti količinu otpada u oceanima za samo pet godina.

Milijuni tona plastičnog otpada svake godine ubijaju milijune morskih životinja, a dodatna su opasnost i štetne alge i zagađenje koji ne stvaraju samo opasno onečišćenje oceana već i visoke troškove čišćenja.

boyan1_09092013_slat

Riječ je o studentskom radu na temu sanacije “plutajućih otoka smeća”, a svoj je projekt predstavio i na TED-u.

Ipak, u ovoj je fazi riječ o konceptu, ali Slat je pokrenuo neprofitabilnu fondaciju The Ocean Cleanup pomoću koje pokušava prikupiti potreban sredstva za dovršavanje studije izvedivosti.

Uspije li u svom naumu, mladi student tvrdi kako bi ovaj projekt reciklaže mogao ostvariti 500 milijuna dolara zarade u samo godinu dana, piše index.

Provjeri ovo!

Kreće drugi ciklus programa Zaba Banking Academy

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa, Zagrebačka banka pokreće i drugi ciklus Zaba Banking Academy – …