Nizozemski student osmislio uređaj koji bi mogao očistiti oceane za samo pet godina

boyan2_09092013_slat

Nizozmeski student Boyan Slat (19) osmislio je napravu za koju tvrdi da bi u samo pet godina mogla očistiti oko 20 milijardi tona plastičnog otpada koji se nalazi u svjetskim oceanima.

Slat je student aeronautike na nizozemskom sveučilištu TU Delft, a “revolucionarni izum” sastoji se od niza pokretnih barijera i platformi u kojima bi se smeće sakupljalo dok bi ribe i planktoni mogli neometano prolaziti kroz sustav.

boyan_09092013_slat

Platforme bi bile samoodržive, a napajale bi se kombinacijom sunčeve energije i morskog strujanja. Mladi student vjeruje kako bi izum nakon pokretanja mogao znatno smanjiti količinu otpada u oceanima za samo pet godina.

Milijuni tona plastičnog otpada svake godine ubijaju milijune morskih životinja, a dodatna su opasnost i štetne alge i zagađenje koji ne stvaraju samo opasno onečišćenje oceana već i visoke troškove čišćenja.

boyan1_09092013_slat

Riječ je o studentskom radu na temu sanacije “plutajućih otoka smeća”, a svoj je projekt predstavio i na TED-u.

Ipak, u ovoj je fazi riječ o konceptu, ali Slat je pokrenuo neprofitabilnu fondaciju The Ocean Cleanup pomoću koje pokušava prikupiti potreban sredstva za dovršavanje studije izvedivosti.

Uspije li u svom naumu, mladi student tvrdi kako bi ovaj projekt reciklaže mogao ostvariti 500 milijuna dolara zarade u samo godinu dana, piše index.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …