Nikad lakše do doma: Studentima u Splitu 1360 kreveta!

splitdom

Ove jeseni ne bi trebalo biti previše onih koji će objavu lista za prijem u neki od splitskih studentskih domova dočekati s razočarenjem, pa i suzama. Naime, izgradnja novog Studentskog doma na Kampusu gotovo je udvostručila broj raspoloživih kreveta, pa prema riječima Gordane Raos, ravnateljice Studentskog centra Split, neće biti puno prekobrojnih.

– Imamo ukupno 1115 raspoloževih kreveta u naša tri doma, a Ministarstvo nam je dodatno odobrilo i 250 mjesta u Đačkom domu, tako da nam je smještajni kapacitet za akademsku godinu 2013./14. 1360 kreveta. Prijave za dom i popratnu dokumentaciju predalo nam je ukupno 1555 studenata, pa prema tome proizlazi da će ih samo dvjestotinjak ostati ispod crte. Nikad nismo imali tako malu razliku – zadovoljna je Raos.

Očekivali veći interes

Usporedbe radi, prošle je godine splitski Studentski centar u svojim domovima nudio samo 754 kreveta, pa je bilo 572 studenta koji su ostali “ispod crte” i bili primorani potražiti privatni smještaj.

– Moram priznati da sam očekivala i malo veći interes za domskim smještajem. Inače, primijetili smo da su se brucoši mahom opredijelili za novi dom na Kampusu, dok su studenti viših godina studija birali starije domove, one na koje su već naviknuli – doznali smo od ravnateljice SC-a, koja je još najavila objavu rezultata natječaja početkom rujna.

Nakon objave, predviđen je i žalbeni postupak. Podsjetimo, sukladno odluci Upravnog vijeća Studentskog centra, smještaj studentskog doma je poskupio u odnosu na lanjsku godinu.

Prema novom cjeniku, studentski smještaj u Domu “Bruno Bušić“ držat će socijalnu cijenu od 400 kuna mjesečno, krevet u hostelu “Spinut” plaćat će se 630 kuna, dok će najskuplji smještaj biti u novoizrađenom domu na Kampusu. Tamo će studenti za najam dvokrevetne sobe plaćati 790 kuna, dok će ih luksuz jednokrevetne sobe stajati dodatnih stotinu kuna.

izvor: slobodna dalmacija
DIANA BARBARIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …