Najopasnije studentske navike

60614519

Svi koji su jednom bili ili pak pokušali biti studenti znaju da je to vrijeme iskušavanja svega. Nažalost, neke od najdražih studentskih navika slove kao i jedne od najopasnijih.

Pročitajte koje.

Neumjerenost u piću. 

Smiješno? Ispijanje alkohola srijedom i petkom držimo pod kontrolom, a dva puta tjedno, u vrijeme kad nema kolokvija, i nije neka opasnost po organizam. Čak su znanstvenici nedavno potvrdili da alkohol ne ubija nepovratne moždane stanice.

No, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio je rezultate svojeg istraživanja. Prema njihovim saznanjima više od 70% alkoholičara iznad 26 godina starosti navodi da su s alkoholizmom počeli još za svojih studentskih dana.

 Pušenje

Kažu da jedina cigareta zbog koje žale pušači je ona prva. Poprilično velik broj pušača počinje pušiti još u srednjoj školi ili na fakultetu.  Čak i onima koji inače ne puše kad dovoljno popiju zalomi se pitanje “Imaš duvan?”, jer zašto pritom i ne zapaliti jednu?

Kad jednom dođeš u četrdesete godine  i shvatiš da su ti male šanse da se poput svog susjeda Stipe odrekneš kupovanja bijelog Marlbora i tako si uštediš  i do 100 € mjesečno, dođe ti da se opališ po prstima onog trena kad si tu prvu zapalio.

Preskakanje doručka

Još ti iz sjećanja ne blijede oni dani kad bi te na stolu dočekao doručak što bi majka ili baka spremile prije svakog polaska u školu. Sad, zbog odgađanja alarma, nemaš vremena niti zube oprati onako kako ti stomatolog kaže da je najpravilnije. Ova loša navika ima samo jedno rješenje: doručkuj! Naime, brojna su medicinska istraživanja pokazala da preskakanje doručka može uzrokovati  određeni skup bolesti poput metaboličkih smetnji,  dijabetesa,  prekomjerne težine.  Treba još napomenuti kako je za tijelo i metabolizam izvrsno popiti ujutro barem pola litre vode i pojesti neko voće,najbolje naranču ili bananu.

Odgađanje

Ne biste vjerovali, ali odgađanje se često navodi kao jedan od glavnih uzroka stresa.

Ne pada vam napamet da krenete raditi seminarske radove u studenom kad su rokovi za predaju tek iza nove godine. Ima vremena i nije da ih ne znate pisati pa da će vam ih profesor vraćati na ispravljanje.

Ali zapamtite: organizacija i planiranje ključ su uspješnog bez-stresnog studiranja.

Prekomjerno „uživanje“ u tehnologiji

–                     „ Ajde pošalji mi to na whatsapp.“

–                     „Nemam whatsapp!“

–                     „Nemaš whatsapp?!? Tko pobogu u 2013.godini 21.stoljeća nema vacap?“

–                     „ Pa nemam smartphone.“

–                     „ Što ti pobogu onda radiš na predavanjima ili uopće u životu?“

Dogovor nađemo se kod sata ujutro u 8 pa ćemo skupa na tramvaj uvijek nešto  može poremetiti, stoga treba to još jednom,dvaput provjeriti preko fejsa ili vibera jer nikad ne znaš! Što ako je budem čekala ujutro dvije minute, nije fer pa i meni se spavalo.

Studentima se tokom studiranja nameće konstantno korištenje tehnologije, ali malim trikovima možete otkriti jeste li ovisni o njoj. Ne nosite svoj mobilni uređaj jedan dan na predavanja. Ostavite ga doma.

Ljubav prema svojim slušalicama

Glazba je zakon. Za neke je to stil života, i ne služi samo za opuštanje ili uživanje. Međutim, nikako nije dobra ideja pretjerano preslušavanje playliste vlastitog mobitela sa slušalicama u ušima.

Postoje trenuci u životu kad se želite isključiti iz svijeta. Ne sluša vam se cimerovo skajpanje, zanovijetanje roditelja ili obavještavanje koja je sljedeća postaja, ali prema posljednjim podacima mladi sve više dovode u opasnost svoj sluh jer preglasnom glazbom ubijaju stanice se koje kasnije ne mogu ponovno razviti.

Savjet: vaša pedesetogodišnja malenkost bit će vam poprilično zahvalna kad joj ne bi uskratili da čuje koji decibel više.

Seks bez zaštite

Sjećate se prvog paragrafa  ovog članka. Često je uzrok ovom zadnjem.  Ne radi se ovdje samo o novom članu obitelji nakon devet mjeseci jer oni koji se znaju upustiti u ovakav odnos često koriste druge načine zaštite od trudnoće.  Bolest koja se prenosi spolnim putem može se dogoditi i najboljima. Neke od njih su hvala Bogu izlječive, ali neke nisu.  Budite oprezni i zaštite se prije nego li bude kasno.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …