Na europskom susretu mladih u Strasbourgu oko 1500 mladih Hrvata

sm1

Na 36. europskom susretu mladih u organizaciji Zajednice iz Taizéa koji se ove godine održao u Strasbourgu, sudjelovalo i oko 1300 mladih iz Hrvatske, a središnja tema susreta je zauzimanje za mir i solidarnost, rekla je voditeljica Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije Ivana Čogelja.

Na ovogodišnjem susretu, koji je trajao od 28. prosinca do 1. siječnja, okupilo se ukupno 30 tisuća mladih iz 50 zemalja spremnih “molitvom i pjesmom slaviti Boga”.

U pozdravnoj poruci sudionicima susreta papa Franjo izrazio je nadu da će kroz vjeru osvijetliti “duh mira i pomirenja Evanđelja“.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon pozvao je sudionike da se zauzimaju za “zajednički cilj – mir i razvoj ljudskih prava“. Voditelj zajednice iz Taizea brat Alois Löser mlade kršćane pozvao je da se zauzmu za pravedniji i miroljubiviji suživot naroda.

sm2

Susret mladih srednjoškolaca i studenata održava se svake godine u drugom europskom gradu, a okuplja katolike i protestante.

Duhovnost Taizéa poznata je po jednostavnom načinu života te po meditativnim i privlačnim pjesmama. Samostanska zajednica razvila se u posljednjih nekoliko desetljeća u okupljanje mladih vjernika iz cijele Europe.

Osnovao ju je Roger Schutz, podrijetlom iz Švicarske, a nakon njegove smrti vodstvo je 2005. preuzeo brat Alois, podrijetlom iz Stuttgarta. U zajednici je oko 100 muškaraca iz više od 25 zemalja.

Posljednji novogodišnji europski susret mladih održan je u Rimu, a Zagreb je domaćin bio 2006.

REGIONALNI SUSRET MLADIH IZ HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
Regionalni susret mladih iz Hrvatske i BiH održao se 31. prosinca 2013. na Wakenu. Na susretu je sudjelovalo 1500 mladih. Na početkiu su mlade pozdravili i brat Urlich koji je koordinator za Hrvatsku, te voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja. Posebno su se zahvalili voditeljima i svima onima koji su pripremali mlade za ovaj susret. Na kraju su domaćini idućeg susreta pozvali mlade da sudjeluju na idućem susretu koji će se održati u Pragu.Nakon uvodnog dijela mladi su imali priliku da pristupe sakramentu ispovijedi i sudjeluju na Svetoj misi.
sm3
Svetu misu zahvalnicu predvodio je studenski kapelan Zagrebačke nadbiskupije, don Damir Stojić, a u kocelebraciji su sudjelovali još tri svećenika; Don Marjan, vlč. Saša Ilijić i pater Jozo Ćirko.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …