MURDER: ”Ubojita” metoda učenja

study-hard

Ovaj sustav učenja nosi naziv prema početnim slovima riječi MURDER: mood, understand, recall, digest, expand i review.

Mood (raspoloženje)
Understand (razumijeti)
Recall (podsjetiti se)
Digest (podijeliti)
Expand (proširiti)
Review (preispitati)

Kreirajte pozitivnu atmosferu

Vrlo je važno da si prije učenja napravite pozitivnu atmosferu i raspoloženje oko sebe. To znači da morate odabrati odgovarajuće vrijeme za učenje ( ovisno u kojem dijelu dana ste najproduktivniji),pogodno okruženje – pospremljena soba, bez previše stvari koje bi vas mogle omesti i naravno, dobra volja i motivacija za učenje.

Učite s razumijevanjem

Kada tijekom učenja nešto ne razumijete, označite to i kasnije se vratite na taj dio gradiva. Pokušajte si ga približiti i razjasniti na jednostavan način, potkrijepiti gradivo primjerima kako biste savladali taj dio. Ukoliko ćete zaista imati problema s određenim područjem, potražite pomoć profesora ili kolega koji su taj dio gradiva savladali.

Podsjetite se gradiva koje ste prošli

Nakon što završite s učenjem dijela gradiva, nemojte nastavljati dalje nego vlastitim riječima pokušajte prepričati ono što ste naučili. To je odlična strategija da vidite što niste dovoljno naučili i čemu se još morate dodatno posvetiti.

Podijelite gradivo

Ako vam se čini da ima puno toga što morate naučiti, podijelite gradivo na više manjih cjelina i krenite učiti dio po dio. Ako imate problema s razumijevanjem određenih informacija, nemojte se ustručavati potražiti pomoć kolega, profesora. Također, iskoristite internet i sve njegove prednosti kada je u pitanju pretraživanje potrebnih informacija.

Proširite proces učenja

U petom koraku si postavite tri tipa pitanja koja se odnose na materijal koji učite:
Kad biste mogli razgovarati s autorom udžbenika, koja pitanja biste mu postavili, pronašli zamjerku ili samo uputili konstruktivnu kritiku vezanu za gradivo koje obrađujete.
Zapitajte se kako biste ono što učite mogli primijeniti u stvarnom životu i na konkretnim primjerima? Kako biste nekome ono što učite objasnili na jednostavan i zanimljiv način?

Preispitajte dosadašnji rad

Podsjetite se koje su vam strategije pomogle pri razumijevanju i savladavanju prošlih gradiva koje ste učili. Sjetite se svojih najboljih rezultata koje ste postigli na ispitima, i načina na koji ste tada učili.

Izvor: najstudent.com

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …