Mreža mladih fotografa: Prilika za edukaciju, nova iskustva i osobni razvoj

Mreza03

Četvrto izdanje Foto dana mladih, nakon Kutine, Velog Lošinja i Zadra, nastavlja svoju turneju na moru i gostuje u Puli! 4. FDM započet će 1. svibnja i završiti 4. svibnja 2014. u Omladinskom hostelu u Puli. Priča je ista, puno izvrsnih mladih fotografa, modela, puno dobre zabave, edukacije, razmjene iskustava, druženja…

Mreža mladih fotografa je jedna od najzaslužnijih za ovaj projekt te smo odlučili popričati s ekipom koja se krije iza ove sjajne inicijative.

1. Ukratko, što je zadatak Mreže mladih fotografa?
Projektom Mreže mladih fotografa se među mladima želi promovirati fotografija kao umjetnost kroz izložbe i publikacije o fotografiji te istovremeno pružiti mladima priliku da se dodatno educiraju o fotografiji, međusobno razmjene iskustva, razvijaju svoju kreativnost i stvaralaštvo te aktivno sudjeluju u kulturnim projektima.

Mladim fotografima tako će se osiguravati akreditacije za glazbene priredbe i festivale, kazališne predstave te razne druge kulturne festivale kako bi kroz umjetnost fotografije upoznali drugu umjetnost i kulturu.

Fotografima će se redovno organizirati edukacije, foto izazovi, izložbe te centralno događanje „Foto dani mladih“ koje će okupiti najbolje mlade fotografe na 4 dana u radionički i natjecateljski program. Danas, kada se počelo činiti da fotografija prestaje biti umjetnost potrebno ju je kao takvu promovirati, posebice među mladima.

Cilj Mreže mladih fotografa je omogućiti kreativan razvoj mladih osoba, poticati ih na aktivno korištenje slobodnog vremena i popularizirati umjetnost među mladima.

Mreza08

2. Kako ste došli na ideju i koliko je ljudi uključeno?
Ideja se razvila iz našeg drugog projekta koji traje već 4. godinu – Foto dana mladih. Foto dani mladih najveće su okupljanje mladih fotografa s ciljem edukacije, natjecanja, razmjene iskustva i zabave.

Prošle godine ostvarili smo 400 prijava mladih fotografa iz cijele Hrvatske sa željom da 4 dana sudjeluju na Foto danima mladih. Ove godine, kao jednostavan nastavak tog projekta željeli smo svim tim ljudima omogućiti da budu dio fotografske priče mladih. I tako je nastala ideja Mreže koja bi kroz cijelu godinu aktivno radila na mladim fotografima.

U užu organizaciju uključeno je svega 4 osobe, članova Udruge Izvan fokusa, ali će se kroz širenje Mreže birati voditelji u pojedinom gradu i slično. Mreža mladih fotografa okuplja sve zainteresirane mlade osobe za fotografiju, bili oni već profesionalci ili početnici. Jedini uvjet je da su voljni aktivno sudjelovati u radu mreže i imaju 25 ili manje godina.

Mreza01

3. Koga sve okuplja Mreža mladih fotografa?
Mreža mladih fotografa osmišljena je kao platforma za pomoć mladim fotografima, njihovo razvijanje i suradnju. Tako će se sve članove promovirati „online“ izložbama, intervjuima i predstavljanjem, fotografima će se osigurati savjetovanje pri kupnji opreme, kroz natječaje financirat će se njihove izložbe. Mreža će organizirati Foto izazove, prvi na redu je onaj u Sarajevu u ožujku, razne edukacije, seminare i radionice.

Zainteresirani članovi moći će se uključiti u organizaciju pa organizirati izložbe, radionice i projekte u svojim gradovima. Do kraja godine očekuje se i stvaranje posebnog portala za mlade fotografe gdje će se moći objavljivati fotografije i recenzije i slično.

Mreža mladih fotografa pružit će mladim fotografima trenutke za fotografirati koje si oni sami ne mogu osigurati; poput akreditacija za najveće glazbene festivale, koncerte, kazališne predstave i slično.

Mreza_mirna

4. Kako se financirate? Imate li neku pomoć ili sponzorstva?
Projekt je tek započeo pa službene potpore, izuzev sponzorstva Canon-a, još nemamo. Plan je kroz iduće mjesece kako će broj članova rasti pokušati dobiti i razne druge potpore. Za sad se projekt financira od godišnjih članarina u iznosu od 200 kn.

5. Za kraj, koja su imena koja se kriju iza Mreže mladih fotografa? 
Mrežu mladih fotografa su pokrenuli i inicirali članovi Udruge Izvan fokusa i organizatori Foto dana mladih. Voditelj i kreator projekta je Filip Trezner, dok su aktivni realizatori projekta Marija Pajić, Iskra Maradin i Saša Fajković.

Ekipi se zahvaljujemo na razgovoru i želimo im mnogo sreće u sotvarivanju budućih ideja i projekata!

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …