Mozilla Firefox: Otkud naziv i što je na logu?

Mozilla_Firefox_Logo_mit_Schriftzug

Kada su u pitanju internet pretraživači, uglavnom koristimo Chrome ili Firefox – barem većina. Chrome je u listopadu ove godine korišten od 54,1% internet populacije dok je Firefox na drugom mjestu s 27,1%. Jedna zanimljivost koju mnogi ne znaju o Firefoxu jest otkud dolazi njegov naziv, ali i logo ovog internet pretraživača za koji mnogi misle da prikazuje lisicu.

Možda niste čuli, ali postoji životinja koja se zove crvena panda (red panda, nadimak na eng. Firefox) i ona je ta koja se nalazi na logu Firefoxa. Crveni ili mali panda (Ailurus fulgens), sisavac je biljožder, neznatno veći od domaće mačke, dužine oko 56 centimetara. Nastanjuje Himalaju u Nepalu i južnoj Kini. Crveni panda klasificiran je u ugrožene sisavce. Populacija se procjenjuje na manje od 2 500 odraslih jedinki, a ovaj broj kontinuirano opada uslijed odvojenih i usamljenih populacija. U Hrvatskoj crveni panda živi u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

panda1_709041545401

Mozilla inače taj naziv koristi umjesto naziva Firebird kojeg je promijenila 2009. godine. U Mozilli su ovaj naziv odabrali jer im se sviđa, dobro zvuči i lako je pamtljiv te u njihovoj branši ne postoji tvrtka sa sličnim nazivom.

www.esava.info

 

Provjeri ovo!

Kreće drugi ciklus programa Zaba Banking Academy

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa, Zagrebačka banka pokreće i drugi ciklus Zaba Banking Academy – …