Mozak radi danima nakon čitanja romana

Top-Five-Bad-Reading-Habits-You-Should-Avoid-At-All-Costs

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana nakon čitanja, objavili su znanstvenici

Novo istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory pokazalo je da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, na sličan način kao mišićno pamćenje.

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozda odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga.

Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

‘Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportitati u tijelo protagonista’, rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autore studije.

‘Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti pod kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i na biološkoj razini’, dodao je Berns.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …