Morena Makar: Hrvatica na snowboardu u Sochiju na Olimpijskim igrama!

morena5

Od 7. pa sve do 23. veljače 2014. godine u ruskom Sochiu održat će se 23. zimske olimpijske igre. Hrvatsku će predstavljati svega 9 sportaša koji su prošli poprilično težak kvalifikacijski put. Jedna od njih je i Morena Makar, djevojka koja će na snowboardu braniti boje lijepe naše.

Uoči odlaska u Sochi, ekipa esava.info je porazgovarala s Morenom o nadolazećoj Olimpijadi, njenim počecima na snowboardu, fakultetskim danima te njenim daljnjim ciljevima!

1. Otkud ljubav za snowboardom?

Od malih nogu voljela sam sport, a pri tom sam imala izraženu ljubav prema onim malo drugačijim, ekstremnijim. Nakon tenisa, gimnastike, wind surfinga, jedrenja,rolanja, školske košarke i atletike i svega što sam probala u svojoj dječjoj dobi, konačno sam se susrela i s bordanjem. Na prvi pogled ta daska je pobudila interes u meni, a prvog dana kad sam stala na nju nastala je ljubav prema tome sportu. Ostalo je povijest.

2. Kako i kada si se ozbiljnije počela baviti snowboardom?

2000.godine sam prvi put stala na snowboard u školici snowboard kluba Mladost na Sljemenu. Već sljedeće godine sam nastupala na prvenstvu države i dječjim natjecanjima Topolino u Italiji. Voljela sam to raditi i nastavila sam do dana današnjeg.Nekih godina smanjenog intenziteta, a u predolimpijskoj sezoni broj dana na snijegu popeo se i na brojku od 150.

morenamakar

3. Koliko je snowboard popularan u Hrvatskoj?

Snowboard je svake godine sve popularniji u Hrvatskoj i sve više Hrvata zamjenjuje skije snowboardom. Nažalost, fali nam sportske infrastrukture u vidu snow parkova, kvalitetnih klubova na lokalnoj razini i potpora države mladim naraštajima kako bi svake godine stasale nove mlade generacije snowboardera i iz njih se profilirali potencijalni vrhunski sportaši.

Zbog ovog razloga, snowboard u Hrvatskoj raste isključivo na amaterskoj i turističkoj razini, a stagnira u profesionalizmu. Ovo je izuzetno skup sport i bez prave potpore prilično je teško za prosječnog Hrvata uspjeti izvan lokalne scene.

4. Možeš li kao profesionalac živjeti od snowboarda?

Određeni pojedinci u svijetu kao što su Shaun White ili Torah Bright uspjeli su dobro unovčiti svoje ime, lik i djelo dok je to za većinu drugih snowboardera nedostižno.

Za mene je to još uvijek samo zaljubljenost u ovaj snježni sport i želja za ispitivanjem vlastitih mogućnosti i dosezanja granica. U Hrvatskoj se nažalost ne može živjeti od snowboarda, stoga se kod mene u traženju opcija za nastavkom sportske karijere rodila ideja o stvaranju privatnog brenda snowboard/ski čarapa.

Budući da je moja obitelj dugo godina vezana za proizvodnju čarapa, a ja sam profesionalna snowboarderica već više od deset godina onda je ovakav pothvat bio logičan korak. U suradnji s Makar tvornicom čarapa pokrenula sam brend Dogma i pokušavam se svojim proizvodima probiti na svjetsko tržište.

morena3

5. Vratimo se malo na fakultetske dane: Završila si Ekonomski fakultet: Je li bilo teško uskladiti fakultet i treninge i vidiš li se u budućnosti uopće u svojoj struci?

Završila sam Ekonomski fakultet, smjer Marketing. Na neki način u moje vrijeme je bilo lakše uskladiti sport i fakultetske obveze jer nisam bila obavezna kao u današnje vrijeme Bolonje biti prisutna na svim predavanjima.

Ispite sam učila i polagala kad sam imala vremena i volje. S druge strane, prilično je teško prebaciti se iz sportskog moda u studentski način života, naročito nakon dugog, iscrpljujućeg treninga na snijegu.

No uz malo volje, velike poticaje od strane obitelji, podršku prijatelja sve se može uskladiti i postići. Roditelji su me uvijek odgajali da je škola bitna i da ti znanje nitko ne može uzeti. Svjesna toga, a i činjenice da sportska karijera može u trenu nestati bilo zbog ozljede ili nečeg drugog, trudila sam diplomirati koliko god to nekad bilo teško i frustrirajuće.

Danas, osnutkom mog brenda Dogma moja struka će doći malo više do izražaja u nastojanju da ojačam brend i učinim ga prepoznatljivim i konkurentnim na tržištu.

6. Kada se počela s natjecanjima u Svjetskom kupu i koji su ti najzapaženiji rezultati?

S natjecanjima Svjetskog kupa započela sam 2005 godine. Do sada najzapaženiji rezultat mi je 8 mj. na Svjetskom kupu. Još uvijek se nadam jednom postolju i dok to ne postignem moja motivacija, žar i sve ono što me gura da ovo činim i dalje, neće nestati.

morena6

7. U kojim se disciplinama natječeš i koja ti je najdraža?

Trenutno se natječem isključivo u disciplini half-pipe i tome su podređeni svi treninzi.
U mojoj prvoj natjecateljskoj sezoni i još određeni niz godina natjecala sam se u skoro svim disciplinama koje su tada postojale: parallel slalom, big air,boarder cross i half-pipe. Kako je vrijeme odmicalo, najviše sam se vidjela u half-pipeu te sam se stoga njemu i najviše posvetila.

Danas je konkurencija toliko jaka u svim disciplinama da je postalo izrazito teško trenirati i postići dobre rezultate u više od jedne kategorije. Osim što to iziskuje velike financijske izdatke, također je teško spriječiti ozljede i zamor, kako fizički tako i psihički.

8. Jedna si od 9 Hrvatica i Hrvata koji će našu zemlju predstavljati u Sochiju na Olimpijskim igrama. Kako je tekao put do Olimpijade i na koji način si se kvalificirala?

Na ovim Olimpijskim igrama Hrvatsku će predstavljati vrlo malen broj sportaša i mogu reći da sam izrazito sretna i ponosna što sam jedna od njih. Moj kvalifikacijski period trajao je godinu i pol dana te sam morala ispuniti sljedeće kriterije: jednom plasman u 30 natjecatelja na Svjetskom kupu, ostvarenje 100 FIS bodova, te konačni poredak u 30 najboljih na kraju kvalifikacijskog perioda.

Ovaj put do mojih prvih Olimpijskih igara nije bio najlakši, morali smo propustiti dva važna natjecanja na Novom Zelandu zbog nedostatka financijskih sredstava. Prošle Olimpijske igre izmaknule su mi za jedno mjesto tako da je ovo veliki uspjeh kako za mene tako i za čitavu snowboard zajednicu.

morena2

9. Predstavljaju li Olimpijske igre ostvarenje nekog životnog sna ili imaš još većih ciljeva?

Koja su tvoja očekivanja na Olimpijskim igrama?Plasman na ove Olimpijske igre definitivno predstavlja ostvarenje jednog od mojih najvećih snova. Ovo je pokazalo da je proteklih 13 godina imalo smisla. 13 godina želje, truda, rada, brojnih dana na hladnoj planini i ledu, borbe s ozljedama, operacije, negativnim stavovima i sl.

Mnogi su smatrali da je ovo nemoguće i nisu nam davali velike šanse, ali ove godine smo se više nego ikad posvetili pripremama i rezultat nije izostao. Pavel Pisarović, direktor reprezentacije preuzeo je ulogu mog trenera, organizatora, servisera, psihologa i na taj način uspjeli smo doći do konačnog cilja. Bez obzira koliko je ovo individualan sport, bez velike podrške ljudi koji su stajali iza mene ovo se ne bi dogodilo.

Smatram ovo svojim dosadašnjim najvećim uspjehom, ali definitivno ne mislim da je to jedini uspjeh, već se nadam da ću u budućnosti ostvarivati većinu sebi zadanih ciljeva. Moja osobna očekivanja za ove Olimpijske igre su da napravim planirani run na kojem radimo neko vrijeme i samim time rezultat neće izostati.

morena4

10. Gdje se pripremaš zimi, a gdje ljeti?

Zimi treniramo uglavnom u Austriji na Kaprunu ukoliko imaju pripremljen halfpipe. Budući da je ovo bila predolimpijska godina s dva natjecanja u Americi i Kanadi odlučili smo to spojiti s treninzima tako da smo ovaj pripremni period odradili u jednom od najboljih pipe-ova u svijetu, u Coloradu.

Što se tiče ljetnih snježnih treninga, oni se uglavnom odvijaju na francuskom ledenjaku u Les2ALpesu, a ponekad u švicarskom Saas Feeu. Tome prethode kondicijski i gimnastički treninzi u Zagrebu.

11. Proputovala si mnogo snježnih vrhova, gdje ti je najljepše?

Zahvaljujući bordanju vidjela sam brojna divna mjesta diljem svijeta. I dalje su mi Alpe najljepše, ali moram priznati da me se Novi Zeland jako dojmio. Prekrasna zemlja sa divnom prirodom i divnim ljudima. Spoj oceana, glečera, šuma, divne arhitekture i prekrasno uređene zemlje. Definitivno must see place!

Zahvaljujemo se Moreni na razgovoru te joj želimo sve najbolje na Olimpijadi u Sochiju! Sretno!

esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …