Mladi hrvatski inženjeri među najboljim studentima u Europi!

najbolji

Od 1. do 9. kolovoza 2013. godine 120 najboljih mladih europskih inženjera  okupilo se u Varšavi kako bi osvojili titulu najboljih među njima koristeći najnovije tehnologije i inženjerska rješenja. Svi se oni natječu za titulu pobjednika EBEC-a, čime će postati najbolji od preko 5000 studenata koji su se natjecali u prvom krugu natjecanja. Ove godine pridružilo im se četvero studenata zagrebačkog sveučilišta, a Zagreb se može pohvaliti i osvojenom nagradom za najbolje osmišljen zadatak čitavog natjecanja.

Završnica EBEC-a je najprestižniji dio inženjerskih natjecanja u organizaciji studentske udruge BEST (Board of European Students of Technology). Inženjerska natjecanja pružaju studentima – budućim inženjerima mogućnost da izraze svoju kreativnost, natječu se i suoče se sa stvarnim problemima u industriji i menadžmentu.

Nakon Zagreba 2012. godine, peto izdanje završnice se održalo u Varšavi. Ovih 30 timova dosad je već pobijedilo u dva eliminacijska kruga: na 83 lokalna i 15 regionalnih/nacionalnih natjecanja. Svaki tim se sastoji od 4 studenta koji su pokazali svoju uspješnost suočavajući se sa stvarnim inženjerskim izazovima u dvije kategorije: Team Design (praktično rješenje problema s fizičkim prototipom) te Case Study (hipotetska rješenja problema s kojima se suočavaju tvrtke i tehnologija).

Pobjedivši na EBEC Zagreb – Danima inženjera te EBEC Alpe-Adriji tim “Bambam”, odnosno Una Pale, Marsela Polić, Borna Vukadinović i Goran Popović, osvojio je mogućnost biti jedan od timova na ovogodišnjoj završnici. Studenti 2 godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva svojim su kreativnim prototipovima kalkulatora – klavira te industrijskog uređaja za zamatanje građevinskog materijala pokazali su da itekako zaslužuju ući u društvo najboljih, ostvarivši na kraju 6. mjesto.

Nakon 7 radnih dana službeno zatvaranje i proglašenje pobjednika održalo se 8. kolovoza. Zanimljivo je kako je ove godineNordic Team odskočio među ostalim timovima te su tron najboljih zauzela dva nordijska tima – jedan u kategoriji Case Study, a drugi u Team Designu. U obje kategorije viceprvaci su bili poljski timovi, koji su u kategoriji Case Study podijelili mjesto s portugalskim predstavnicima. U kategoriji Team Design treće mjesto pripalo je ekipi iz Rumunjske i Republike Moldavije.

Na samoj završnici dodijeljen je i BEST Task Award, odnosno nagrada za najkreativniji zadatak na svim razinama natjecanja. Zadatke na natjecanjima osmišljavaju takozvani Topic Teamovi, sami ili u dogovoru s tvrtkama partnerima. Ove godine BEST Task Award dodijeljen je Topic Teamu regionalne razine natjecanja EBEC Alpe-Adria u kategoriji Case Study. Zadatak su zajednički osmislili studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mladen Kukulić, koji je ujedno bio i voditelj tima, i Frane Šižgorić te studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Anamarija Skenderović. Predstavljeni zadatak je bio osmisliti metro željeznicu čija je izgradnja trebala biti ostvarena u tajnosti, a građani bi saznali za metro tek na puštanju željeznice u promet.

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …