Mladi Hrvat s Oxforda dilao kokain vrijedan 6 milijuna kuna: Osuđen na 6 godina i 8 mjeseci zatvora

news_photo_d53affc66c76d0413ed4c8ab61f13a69_475_316_90_s_c1

Mihovil Raos imao je savršen plan. Organizirat će party na brodu. Čitavu noć će sve do zore kružiti oko otoka Hvara. Unajmit će DJ-a, palubu će nakrcati lijepim djevojkama, a frižidere napuniti alkoholom i tulum može početi.

Bilo je to negdje u ljeto 2007. godine i Raos je upravo diplomirao modernu povijest na prestižnom Oxfordu. Pred njim su bili mjeseci tulumarenja, a ludiranje na brodu činilo se kao dobro mjesto za početi.

A onda, čim što su se gosti ukrcali, a brod isplovio iz luke, presreo ih je policijski gliser. Party nije bio prijavljen, kažu mu policajci dok se prešetavaju po palubi. Svi su rastjerani u roku pet minuta, brod je privezan uz mol i cijela je stvar neslavno propala.

Mihovilu Raosu ostali su samo dugovi. Novca za organizaciju eventa nije imao pa se unaprijed zadužio za najam broda i kupnju pića. Jedan od njegovih poznanika koji je dobro upoznat s detaljima propalog partyja kaže da je Mihovil ostao dužan na sve strane, pa navodno čak i grupi lokalnih dilera koji su se planirali namiriti tijekom noći prodajući gostima na brodu marihuanu, ecstasy i kokain.

No, nema tuluma, nema ni zarade.

Raos je zato hitno otputovao nazad u Veliku Britaniju i u Dalmaciji se neko vrijeme nije planirao pojaviti.

– Dileri su takvi ljudi. Nemaju puno strpljenja i dugo pamte, znao je da se ne smije vratiti – kaže nam jedan njegov poznanik.

No, zlatni zagrebački dečko ubrzo se našao u još većim problemima. Raos potječe iz ugledne građanske obitelji koja se bavila medicinom i građevinom, uvijek je bio popularan u društvu, a kao srednjoškolac je bio odličan đak u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Kad je upisao povijest na Oxfordu, jednom od deset najboljih sveučilišta na svijetu, činilo se da je pred njim fina karijera i dobar život.

Cure su ga obožavale

Umjesto toga, šest godina nakon neslavnog boat-partyja Raos se našao u sudnici Crowns Courta u Bristolu gdje je saslušao presudu koja će ga na više godina poslati u zatvor. Bilo je to 8. srpnja ove godine.

Sudac Martin Picton proglasio ga je krivim za šverc kokaina visoke kakvoće. Kazna? Šest godina i osam mjeseci zatvora.

Prvi rok za uvjetni otpust: studeni 2016. godine.

– Ovo je samo početak. Bandu krijumčara smo uništili, a sada ćemo im uzeti i zadnji peni koji su zaradili prodajući mizeriju i uništavali stanovnike Bristola – rekao je nakon suđenja Johnatan Bancroft, šef specijalnog tima istražitelja koji je razbio bandu.

Kako je Hrvat s Oxforda postao obični, nižerangirani teklič droge u takvoj bandi? Oni koji ga poznaju nisu šokirani i kažu da se pribojavali takvog scenarija.

Mihovil je u srednjoj školi bio stvarno odličan dečko. S njim nikad nije bilo problema, a cure su ga jako voljele. No, kad je počeo petljati s drogom, postao je naporan i svi smo se počeli micati od njega. Stalno je nešto koristio, nešto preprodavao na sitno, nekome dugovao… Jednom je rekao da se svega toga ostavio, da je to prošlost, ali očito nije mogao prestati – kaže Raosov prijatelj, prenosi Jutarnji list.

To što se iz Hrvatske 2003. godine preselio u Oxford zbog fakulteta, nije pomoglo. Ubrzo se i tamo povezao sa sumnjivim tipovima.

Dugovi gangsterima

– Poznajem njegovu obitelj. To su divni ljudi, a Miha ih je izluđivao svojim ponašanjem. Mlađi brat je nakon gimnazije radio dva posla, ubijao se, iako nije morao, jer su dovoljno imućni. A Mihovil im je svojim ponašanjem stalno nanosio bol i stvarao dugove – kaže drugi njegov poznanik i dodaje da Raos nije bio dužan samo ljudima iz Hrvatske, kao u slučaju tuluma na brodu.

U osnovnoj je školi godinama svirao klarinet u školskom orkestru

– Dugovao je i ozbiljnim igračima iz Londona. Na faksu se brzo povezao s krivim ljudima. Sjećam se da su prijatelji morali odlaziti u Englesku kako bi mu platili dugove jer bi ga gangsteri zaključali u neki stan. Nisu ga puštali dok roditelji ili prijatelji ne bi došli platiti dugove – kaže.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …