Mikroplastika od Save do Atlantika

1491404_10202421474355742_338209698_o

Osobno nisam nikada službeno živio na Savi, ali sam dovoljno dana i noći proveo na Savi da se osjećam u domu k’o doma. Trenutno nisam više ni student zagrebačkog sveučilišta nego onog u Splitu, malo kontra od običnog pravca kretanja studenata .Završio sam prediplomski studij Biologije na zagrebačkom PMF-u, a sada studiram Biologiju i ekologiju mora u Splitu.

Za esava.info piše: Stjepan Budimir

Želio bih biti dio istraživačke ekspedicije preko Atlantskog oceana koja će istraživati količinu i raspodjelu plutajućeg plastičnog otpada u moru, s naglaskom na mikroplastiku. Zato i pišem ovaj članak, da vam kažem nešto o natjecanju za mjesto na ekspediciji i malo o mikroplastici.

Mikroplastika?

Mikroplastika su plastične čestice manje od pola centimetra. Može nastati kada se veći plastični predmeti fizički raspadaju na manje dijelove pod utjecajem sunca,valova i vjetra.
Izravni izvor mikroplastike možemo naći u kozmetičkim proizvodima za ‘’peeling’’ kože gdje nalaze sitne polietilenske čestice koje nakon korištenja kroz kanalizaciju i ispustne vode odlaze u rijeke i mora.

ribamikroplastika

Još jedan izvor mirkoplastike u moru su plastični peleti. Plastika se proizvodi u obliku sitnih peleta koji se od proizvođača transportiraju do prerađivača peleta gdje se prerađuju u gotove predmete. Često peleti tokom transporta završe u moru i postanu smeće bez da su poslužili za izradu bilo čega korisnog.

Plastični problemi

Osim onih uobičajenih problema s plastičnim zagađenjem, poput gušenja i zaplitanja životinja mikroplastika skriva još jednu novu razinu problema , a to su zagađivala koja se mogu nalaziti na površini mikroplastike.

Postojanje organske onečišćujuće tvari ( eng. POPs, persistant organic pollutants) su kemikalije koje su slabo i sporo razgradive (najpoznatiji je pesticid DDT) . Osim što se sporo razgrađuju još su i slabo topive u vodi pa se zbog toga jako dobro ljepe na plastiku, poput npr. masnoće koje je teško oprati s plastičnog posuđa.

mikroplastika1      mikroplastika2

Nakon što ribe ili neke druge životinje u moru progutaj mikroplastiku, kemikalije s plastike ulaze u njihovo tijelo i prehrambeni lanac koji uključuje i ljude.

Ako se pitat zašto ovo uopće čitate, evo objašnjenja

Predvodnik istraživanja na području mikorplastike na svjetskoj razini je udruga ”5 Gyres institute” koja je dobila ime prema pet velikih svjetskih oceanskih vrtloga . Udruga svake godine organizira prekooceanske ekspedicije,a sljedeća ekspedicija ide u sjeverni Atlantik tokom lipnja ove godine.

Mjesto na ekspediciji se plaća 8 500 američkih dolara ,toliko košta otprilike da 6 godina jedem tri put dnevno meni u menzi, po novoj cijeni :), da nisam jeo cijeli fax valjda bi sada imao dio tog novca.

Pošto sam ja eto ipak jeo tokom svog studija, a planiram i nastaviti, ima još jedan način da odem na ekspediciju. Kako amerikanci vole od svega napraviti ”show” tako su ove godine organizirali video natjecanje putem intereneta čiji pobjednik dobiva priliku besplatno se pridružiti ekspediciji uz pokriven trošak avionskih karti.

Pošto se želim baviti istraživanjem mikroplastike u Jadranu u budućnosti ovo mi je jedinstvena prilika za učiti i dobiti iskustvo, a vi imate jedinstvenu priliku poslati kolegu studenta na istraživačko jedriličarsku ekspediciju života!

Tako da bi vas molio za malo studentske solidarnosti , da odvojite trenutak i glasate za moj video ovdje!

Prije glasanje trebate samo ”lajakti” 5Gyre, gore desno.
Za više informacija o tijeku natjecanja kao i o mikroplastici pozivam vas da se pridružite u Facebook grupu ”Budu na Bermudu”. Hvala!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …