Membrain koncept: Sinjanin u Versaillesu gradi svoju ,,kuću sunca”

1381341_356063697862276_2139127248_n

Membrain je koncept, odnosno ime samoodržive kuće koju će UNIZG tim sa Sveučilišta u Zagrebu izgraditi u sklopu Solar Decathlona – dvogodišnjeg međunarodnog natjecanja sveučilišta.

Od 28 lipnja do 14. srpnja sljedeće godine u Parizu će se održati Solar Decatlon Europe 2014., natjecanje studentskih timova svjetskih sveučilišta u izgradnji energetski samoodrživih montažnih kuća koje sve svoje potrebe za energijom zadovoljavaju iz obnovoljivih izvora energije, prvenstveno sunčeve. Na natjecanje u Parizu prijavila su se 44 sveučilišna tima iz 23 svjetske zemlje među kojima i tim zagrebačkog sveučilišta.

1454833_364527413682571_298821354_n

Projekt 60 studenata

Voditelj studentskog projektnog tima Hrvoje Nikola Vučemilo, student zagrebačkog FER-a sinjskog podrijetla, prikazao je na Festivalu znanosti Sinj projekt energetski samoodržive kuće koju će graditi u Parizu. Po povratku, Membrain kuća će biti podignuta kao prvi izrađeni objekt Kampusa na Borongaju.

– Ima nas više od 60 studenata s 8 različitih fakulteta. S nama je i 20-ak mentora, profesora. Pripremamo projekt koji smo nazvali ,,Koncept Membrain” i s kojim ćemo se predstaviti u Parizu. Radi se o kući koja će u cijelosti imati autonomne izvore energije iz obnovljivih izvora, ponajprije sunca – kazao je Vučemilo za Slobodnu Dalmaciju, dodatno pojašnjavajući o kakvoj se, zapravo, kući radi.

   1391448_364525403682772_600745441_n (1)

– Nosiva konstrukcija kuće je od drvenih stupova i ploča. Toplinsku izilaciju kuće ostvarili smo na dva načina: na južni, istočni i zapadni zid postavili smo dvostruku staklenu stijenku od vakuumskog stakla. Ono je odličan izolator kroz koji se ne gubi toplina, a solarni dobici kroz njih zimi smanjuju potrebu za aktivnim grijanjem. Osim toga, u tom, kako kažete, stakleniku možemo uzgajati biljke za prehranu. Krov ovisno o insolaciji mijenja geometriju i kut nagiba fotonaponskih panela i podešava se za optimalno skupljanje električne energije i istovremeno štiti kuću od prekomjernog osunčavanja ljeti. Zimi kada je sunce nisko, krov se nabora povećavajući nagib fotonaponskih panela proizvodi više energije i istovremeno propušta više sunčeve energije u unutrašnjost kuće.

Organizator Decathlona u Parizu je osigurao 100 000 eura u novcu i materijalu za prvoplasiranog.

Solar Decathlon Europe je međunarodno dvogodišnje natjecanje koje potiče sveučilišne timove da projektiraju, izgrade i upravljaju samoodrživom montažnom kućom, koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno Sunca.
Vrhunac natjecanja je dvotjedno izlaganje svih objekata te njihovo ocjenjivanje u deset kategorija. Kategorije ocjenjivanja su: arhitektonska izvedba, konstrukcije, energetska učinkovitost, ravnoteža proizvodnje i potrošnje električne energije, ugodnost stanovanja, funkcionalnost, industrijalizacija, inovativnost, održivost te društvena prihvatljivost.
Pobjednik je onaj tim koji najbolje ukomponira novčanu dostupnost, izvrsnost dizajna te privlačnost s optimalnom proizvodnjom energije te maksimalnom efikasnošću.
Natjecanje je prvotno započelo u SAD-u 2002. godine, a pet godina nakon toga i Europljani prepoznaju njegovu vrijednost te organiziraju europsku verziju natjecanja. Natjecanje se održava svake dvije godine i bilježi sve veću posjećenost te pozornost javnosti, što potvrđuje brojka posjetitelja u 2012. godini – oko 250 000.
Osnovni ciljevi Solar Decathlona su:
• Povećati broj istraživanja i pokusa na području obnovljive energije
• Prezentirati javnosti „kuću budućnosti“

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …