Međunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika

Skupna

Međunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika održana je u periodu od  9. do 11. listopada 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Organizator Konferencije bio je Klub studenata južne slavistike A-302. Konferencija je bila namijenjena mladim slavistima iz zemalja regije, iz svih slavenskih zemalja, ali i šire. Od sveukupnog broja pristiglih radova odabrano je 36 radova iz područja jezika, književnosti i interdisciplinarnog područja.

Klub studenata južne slavistike A-302 proteklih je godina organizirao jednu konferenciju (Mladi slavisti, 2008.) te dva festivala slavenskih kultura (Slavistički duh, 2009. i Slavistika u Europi, 2010.) s istim ciljem – stvoriti prostor na kojemu će se mladi slavisti moći izraziti, razmijeniti svoja iskustva, mišljenja i stavove. Želja je bila da se ovogodišnjom Konferencijom nastavi ta tradicija.

Plenarno izlaganje Pročelnika

Konferencija je svečano otvorena uvodnim riječima predsјednice organizacijskog odbora, Janje Kovač, i plenarnim izlaganjem Pročelnika Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti, prof. dr. sc. Zvonka Kovača. U tri dana trajanja Konferencije na okruglom su stolu svoje radove predstavili izlagači s 19 sveučilišta iz 9 zemalja. Nakon izlaganja svakog rada bilo je predviđeno vrijeme za postavljanje pitanja, a nekoliko je radova izazvalo i veće zanimanje prisutnih, iz kojeg je proizišla zanimljiva i konstruktivna rasprava. Za red i program okruglog stola pobrinuli su se moderatori, Krešimir Bobaš i Damir Kralj. Nakon svake sekvence izlaganja slijedila je pauza uz prigodni domjenak. Poslije treće sekcije uslijedilo je svečano zatvaranje skupa, dodjela potvrda o sudjelovanju i završno izlaganje jednog od moderatora i organizatora Konferencije, Krešimira Bobaša, uz sumiranje utisaka i dogovaranje daljnje suradnje među sudionicima.

Organizacijski odbor Konferencije

Konferencija je bila otvorena za sve zainteresirane slušatelje. Bogati spektar tema koje pokriva zadani naslov Konferencije imao je za cilj promišljanje i prikaz položaja slavistike kao društvene znanosti, koja može biti izrazito široka, ako se shvati komparativno i interdisciplinarno, ali i uska, ako se promatra samo kroz nacionalnu prizmu. Očekuje se da predstavljeni radovi budu objavljeni u zborniku do kraja 2013. godine.

Konferencija je bila popraćena izložbom fotografija i poezije pod nazivom Balkan u riječima i bojama, koja je bila postavljena u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta. Autori čije su fotografije bile dio postave različitih su godina, nacionalnosti, zanimanja i pogleda na svijet te su, bez obzira na svoje profesionalno ili amatersko bavljenje fotografijom, dali vlastito viđenje Balkana i koncipiranja njegovih granica. Poezija predstavljena na izložbi odabrana je iz pristiglih radova za Balkan Ekspres, časopis za južnoslavenske jezike, književnosti i kulturu, koji izdaje Klub studenata južne slavistike A-302.

Želja organizatora Konferencije bila je da na jednom mjestu okupe kolege/ice koji studiraju slavistiku ili se njome bave interdisciplinarno, te da pokrenu dijalog među kolegama/icama koji dolaze iz različitih sredina, s različitim stavovima te teoretskim pogledima i tradicijama. S obzirom na odličan odaziv publike, izlagača, medija i ostalih, te na brojne pokrenute rasprave, planove i ideje, možemo reći da je Konferencija bila izuzetno uspješna.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …