Medicinski fakultet: Svi privedeni su ispitani u USKOK-u, najmanje dvoje osumnjičenih je priznalo: ‘Krivi smo!’

NOVO 09:40 – Uskok je sinoć ispitao svih 12 optuženih za kupovanje ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kako doznajemo, najmanje dvoje osumnjičenika priznalo je krivnju, dok su se ostali branili šutnjom.

Okrivljeni će danas pred suca koji će odlučiti o daljnjem pritvoru.

07:10 Iako se sve još drži u velikoj tajnosti, doznajemo da se uhićenima stavlja na teret tri slučaja podmićivanja, protuzakonito posredovanje i zloporaba položaja i ovlasti. Višemjesečna akcija u kojoj su istražitelji koristili tzv. posebne mjere, prateći i prisluškujući osumnjičenike, rezultirala je uhićenjem profesora Kelovića.

Policija je jučer ujutro obavila pretres njegova ureda na fakultetu te doma. Istražitelji su tijekom praćenja i prisluškivanja skupili podatke koji ukazuju da je primao mito kako bi studente puštao na ispitu.

“Zašto forsiraš sina, zar ne vidiš da je kreten? Nikada neće završiti faks”,Kelovićeva je rečenica koju je izrekao Lončaru u telefonskom razgovoru koji je Uskok snimio kada Hrvoje nije uspio proći pismeni dio premda je prethodno pribavio pismeni test.

___________________________________________________________________________

22:00 – Suprugu Bajićeve zamjenice na teret se stavlja da je odlučio platiti mito kako bi njihov sin položio anatomiju. Na davanje mita Božo Lončar se navodno odlučio nakon što njegov sin ni nakon nezakonitog pribavljanja pismenoga testa nije položio. Kako neslužbeno doznajemo profesoru Zlatku Keloviću se na teret stavlja da je najprije protuzakonito nabavljao pismene ispite iz anatomije koje bi zatim prodavao za novac, ali i da je intervenirao kada bi određeni studenti pali na kasnijem, praktičnom djelu ispita.

Cijena ispita bila je od 500 do 2000 eura. Uhićeni su i Kelovićev asistent Ivan Šitum, službenica na katedri za anatomiju Matija Čepo kao i D. A., inače zastupnik jedne makedonske farmaceutske tvrtke koji je bio o posrednik u podmićivanju.

Nakon što je policija tijekom dana obavila svoj dio posla, privevši osumnjičenike te pretraživši njihove domove i radna mjesta, uhićeni su poslijepodne predani u ruke policijskom nadzorniku, a večeras su dovedeni na ispitivanje u USKOK. Za neke od njih USKOK će zatražiti pritvor.

———————————————————————————————————————————————–

19:22 – Posebno sam tužan i razočaran ako je ovo istina. Korupcija na fakultetima još nije iskorjenjena i zato podupiremo svaku akciju protiv nečasnih radnji na fakultetima – rekao je za RTL Danas ministar obrazovanja Željko Jovanović.

——————————————————————————————————————————————-

Kako Jutarnji doznaje, istražitelji su tijekom praćenja i prisluškivanja profesora anatomije Zlatka Kelovića skupili podatke koji ukazuju da je primao mito ili “iz usluge” puštao studente na ispitu. U jednom slučaju navodno je primio oko 2000 eura preko posrednika.

19:11 – U tajnoj akciji policije i USKOK-a danas je razbijen koruptivni lanac na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Policija je privela ukupno 12 osoba, među kojima su, neslužbeno doznajemo, profesor s Medicinskog fakulteta, još nekoliko djelatnika te posrednici i studenti. Međutim, kako nam je potvrđeno iz dva neovisna izvora, među uhićenima su i sin i suprug visokopozicionirane hrvatske tužiteljice, Božo iHrvoje Lončar. Radi se o Višnji Lončar, jednoj od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Iako se sve još drži u velikoj tajnosti, doznajemo da se uhićenima stavlja na teret više koruptivnih djela, primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje i zloporaba položaja i ovlasti. Navodno je glavni osumnjičenik upravo muž Bajićeve zamjenice, a sin je, uz pomoć oca, kako ih se sumnjiči, preko veze polagao ispite na medicini.

17:43 – Policijski službenici Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu kojega je uhićeno 12 hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i posebnih dokaznih radnji osumnjičenici su dovedeni pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava.

izvor: jutarnji.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …