Mapa Hrvatske prema podacima o obrazovnoj strukturi

Interaktivna mapa Hrvatske koja se razvija kroz projekt HRstat proširena je sada i s podacima o obrazovnoj strukturi stanovništva objavio je Institut sinergije znanosti i društva. Možete promatrati koliki je udio stanovnika po općinama i gradovima s osnovnom ili srednjom školom i s visokim obrazovanjem, i to unutar svake dobne skupine.

Obrazovanje-osnovna-skola

Mapa iznad prikazuje udjele stanovništva starijeg od 19 godina samo sa završenom osnovnom školom ili bez osmogodišnje osnovne škole po općinama i gradovima. Ukupno u Hrvatskoj 27.4% stanovnika starijih od 19 godina ima takav stupanj obrazovanja. Međutim, na mapi se uočava kako taj udio nije jednoliko raspoređen po Hrvatskoj, a uz to postoji i znatan broj ruralnih sredina u kojima se taj udio penje i preko 50%.

Obrazovanje-srednja-skola

Na ovoj mapi iznad prikazana je distribucija udjela stanovništva sa završenom srednjom školom, u što su uključeni svi tipovi škola: industrijske i obrtničke strukovne škole, škole za zanimanje, škole za KV i VKV radnike, tehničke i srodne strukovne škole i gimnazije.

U Hrvatskoj je 54.8% stanovništva starijeg od 19 godina u toj skupini. Također se uočava nejednolika prostorna raspodjela tih udjela po Hrvatskoj.

Obrazovanje-visoko-ukupno

Na ovoj mapi iznad prikazani su udjeli stanovnika starijih od 19 godina s visokim obrazovanjem. U to su uključeni svi stručni, sveučilišni i doktorski studiji. Ukupno u Hrvatskoj 17.6% stanovništva starijeg od 19 godina ima taj stupanj obrazovanja.

Zamjetan je veći udio visokoobrazovanih u urbanim sredinama. Tu se posebno ističe grad Zagreb, u kojem je 30.8% visokoobrazovaniih, s užim centrom kao najobrazovanijom sredinom u Hrvatskoj. Najveći udio ima Gornji grad-Medveščak s čak 52.9% stanovnika starijih od 19 godina s visokim obrazovanjem.

No, zanimljivo je pogledati i detaljniju strukturu visokoobrazovanih. Na razini Hrvatske stručni studiji doprinjeli su s 35.6% visokoobrazovanih, sveučilišni studiji doprinose 62.4%, a doktorati 2%.

Obrazovanje-visoko-doktorati

Posljednja mapa je posebno zanimljiva, jer pokazuje udio stanovika s doktoratima u populaciji starijoj od 19 godina. To je najobrazovaniji dio stanovništva i gotovo u potpunosti je koncetriran u veće gradske sredine. Zabrinjavajuće je da pritom na grad Zagreb odpada 60% tih doktorata, dok, za usporedbu, ukupnoj populaciji Hrvatske iznad 19 godina Zagreb doprinosti sa 18.7%.

Sredina s najvećim udjelom doktorata je Gornji grad – Medveščak s čak 3.6% stanovnika starijih od 19 godina s doktoratom.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …