Kreće natječaj za stipendije: Ministarstvo osiguralo više od 61 milijun kuna

1857

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisat će u ponedjeljak, 13. siječnja 2014. godine, Natječaj za dodjeljivanje stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2014. godinu. Dodijelit će se minimalno 2.650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna.

Istodobno, Ministarstvo je ove godine prebacilo 11,1 milijuna kuna na sveučilišta i Vijeće veleučilišta i visokih škola budući da su oni u potpunosti preuzeli u nadležnost isplatu stipendija osobito darovitim redovitim studentima. Uz to, Ministarstvo je osiguralo još četiri milijuna kuna za stipendije koje će se u ovoj godini dodijeliti uz pomoć Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Ukupno je, dakle, u svrhu studentskih stipendija osigurano više od 61 milijun kuna, gotovo 20 milijuna kuna više nego prošle godine.

Na natječaj za državne stipendije od ponedjeljka, 13. siječnja, mogu se prijaviti svi redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na preddiplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij te studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Velika je novost to što će se ove godine svi kandidati prijavljivati Internetom, na elektroničkom obrascu. Povećan je i iznos mjesečnih stipendija. Do sada su se one isplaćivale u gotovo upola manjem iznosu – od 500 do 800 kuna – a sada će svi koji zadovolje uvjete natječaja primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 1.200 kuna.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …