Krajem rujna u Poreču prvi kamp za brucoše

Krajem-rujna-u-Porecu-prvi-kamp-za-brucose_ca_large

Radi se o trodnevnom druženju novoupisanih i starijih studenata, kako bi se upoznali i lakše prilagodili novoj sredini, ističe novi čelnik Studentskog zbora

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci izabrao je novo predsjedništvo, a funkciju predsjednika te studentske organizacije obnašat će Sven Pal s Medicinskog fakulteta, dok je za njegovog zamjenika Skupština izabrala Aleksandra Šušnjara s Filozofskog fakulteta.

Najavljujući cijeli niz novi projekata i nastavak provedbe dosadašnjih studentskih aktivnosti, novi predsjednik ističe kako će se posebna pažnja usmjeriti na poboljšanje vidljivosti Studentskog zbora, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, te razvijanje svojevrsnog »branda« studenata riječkog Sveučilišta. Kao jedan od važnijih projekata za narednu akademsku godinu Pal navodi Kamp za brucoše RIBROO, koji predstavlja potpunu novost za buduće studente.

Mađarski model
– Riječ je o projektu koji zapravo prethodi početku akademske godine. U dosta zemalja postoji sličan projekt, konkretno naš je model preuzet iz Mađarske. Radi se o trodnevnom druženju novoupisanih studenata sa starijim studentima, ali prvenstveno i među njima samima, kako bi se upoznali te brže i lakše prilagodili novoj sredini u kojoj se još nisu snašli. Sam je kamp koncipiran na način da su studenti podijeljeni u grupe koje vode stariji studenti. Organizirane su radionice, po pojedinim fakultetima, odjelima i smjerovima te sportska i teambuilding druženja kao i naravno zabava. Sve će se to odvijati u Lanterni kraj Poreča i to od 26. do 28. rujna, navodi Pal.

Za početak akademske godine planira se i Sajam stipendija zajedno s Institutom za razvoj obrazovanja, a novi predsjenik najavljuje i nastavak provedbe uspješnog projekta Student Day Festival. U okviru Ureda za znanost Studentskog zbora u studenom će se održati certificirana dvodnevna radionica »Planiranje, provedba i pisanje znanstvenog rada«, u sklopu koje će studenti imati priliku od vrhunskih riječkih znanstvenika naučiti sve o fazama izrade znanstvenog rada, a krajem listopada bit će realizirano »Predavanje dobrodošlice« za sve riječke brucoše, kojem je cilj mladim kolegama ukazati na vrijednosti akademske zajednice.

– Ove godine održat će se i projekti u domeni kulture u suradnji s novoosnovanim Studentskim kulturnim centrom, a u okviru Ureda za kulturu i zabavu, prvo što nas očekuje jest već tradicionalna Sveučilišna brucošijada. Nastavit će se i stalni projekti u domeni obrazovne politike, vezani za unaprijeđenje studentskog standarda, koji se odvijaju u suradnji sa stručnim tijelima pri Sveučilistu te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a očekuje nas i rad vezan uz novi model financiranja visokog obrazovanja, odnosno programske ugovore gdje su studenti uključeni u svaki segment provedbe programskih ugovora na Sveučilištu, kaže Pal.

Izbori studenata
Dodaje da iduće godine slijede i izbori studenata za Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, te se svakako nada da će i broj kandidata, ali i izlaznost studenata na izbore biti veći nego do sada.

– Naime, studenti se najčešće obraćaju Studentskom zboru kad imaju probleme, a nažalost, s idejama i željom da se aktiviraju i ne toliko često, što je velika šteta s obzirom da u Studentskom zboru studenti mogu ostvariti svoj potencijal i realizirati ideje. Međutim valja naglasiti da se svake godine na natječaj za financiranje projekata prijavi veliki broj iznimno kvalitetnih projekata, te smo izrazito zadovoljni i ponosimo se našim kolegama i uspjesima koje postižu sa svojim projektima, zaključuje Pal.

izvor: Novi list

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …