Koja suprotnost: Dok studenti ‘umiru’ od nervoze, profesori uživaju u poslu s najmanje stresa

Profesionalni vojnici, direktori tvrtki za odnose s javnošću, piloti, novinari, imaju najstresniji posao, dok najmanje stresa trpe sveučilišni profesori, krojači, bibliotekari i frizeri.

Kako piše Daily Mail, stručnjaci sa Sveučilišta Wisconsin napravili su popis od 200 zanimanja i količinu stresa mjerili na osnovu fizičke zahtjevnosti posla, rizika, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Ispostavilo se da profesionalni vojnici i generali imaju najstresniji posao, jer osim što je fizički i psihički naporan, odgovorni su i za kolege, odnosno podređene vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji se svakodnevno izlažu opasnostima i puno njih smrtno strada ili završe s ozljedama.

Među najstresnijim zanimanjima su i direktor tvrtke za odnose sa javnošću, pilot, izvršni direktor, fotoreporter, novinar, vozač i policajac.

‘Za najmanje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije koje dobivaju od klijenata, i ti ljudi su i ujedno sretniji. Tako je sveučilišni profesor kralj svog kraljevstva s najviše ovlasti u učionici i pravom da studentima naređuje što sve trebaju napraviti’, objašnjava stručnjak Tony Lee.

U najmanje stresna zanimanja ubrajaju se i poslovi zlatara, službenika, laboratorijskog tehničara i nutricionista.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …