Knjige u ruke za zdraviji život: Šest prednosti čitanja

Night Reading

Prema istraživanju iz 2009. godine, čitanje pomaže u pobjeđivanju stresa, više nego slušanje glazbe • Nekoliko stranica prije spavanja, pomoći će ti da lakše zaspiš.

A KOLIKO si ti knjiga pročitala u zadnje vrijeme?

U svijetu moderne tehnologije, lako je zaboraviti na stvari poput čitanja knjiga. Nedavno istraživanje pokazalo je kako 28 posto Amerikanaca nije pročitalo niti jednu knjigu u zadnjih godinu dana. No, jedno je drugo istraživanje s početka godine pokazalo koliko prednosti ima takav način opuštanja., piše index.

1. Čitanje opušta

Prema istraživanju iz 2009. godine, čitanje pomaže u pobjeđivanju stresa, više nego slušanje glazbe, šetnja ili šalica kave ili čaja. Ispitanicima je trebalo svega šest minuta da se opuste.

2. Čitanje održava tvoj mozak u formi

Čitanje pomaže da trenutno bolje pamtimo, a posebno u onim godinama, kad “memorija” postaje sve slabija. Pokazalo se kako oni koji čitaju, u zrelijim godinama imaju i bolje pamćenje i to za 32 posto od onih koji to izbjegavaju.

3. Čitanje potiče brži san

Nekoliko stranica prije spavanja, pomoći će ti da lakše zaspiš. Svjetlo od ekrana mobitela ili kompjutera, prenosi signal mozgu da je vrijeme da se razbudi, što znači da je čitanje knjige uz prigušeno svjetlo puno bolja opcija.

4. Čitanje jača empatiju

Uranjanje u neki drugi, često izmišljeni svijet u koji vode priče iz knjiga, pomaže ljudima da razviju empatiju, koja je vrlo bitna za socijalizaciju.

5. Čitanje ublažava depresiju

Znanstveno je dokazano da je čitanje ljudima, kojima je bila dijagnosticirana depresija, pomoglo da je ublaže i to bolje nego bilo koji drugi način, prenosi Huffington Post. “Čitanje je poticalo njihovu motivaciju”, otkrili su znanstvenici.

6. Čitanje ublažava rizik od Alzheimera

“Mozak je organ kao i svaki drugi u našem tijelu. I on stari u skladu s tim kako ga koristimo. Dakle, kao što vježbom jačamo svoje srce, mišiće i kosti, tako čitanjem ili slaganjem puzzli jačamo mozak u odnosu na razne bolesti, a među njima i Alzheimerovu”, zaključili su znanstvenici.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …