Kako je bilo živjeti na Savi iz perspektive današnje majke i profesorice

Poštovani,
nisam sigurna hoćete li ovo objaviti ili nećete, sasvim mi je svejedno. Vidjevši pismo takve jedne savjesne studentice koja blati studentski život, toliko me iznerviralo da se odmah primih pisanja.
Naprosto, iznervirao me takav nacionalistički primitivizam. Ne znam je li to takav odgoj ili su curku stisli rokovi pa je ljuta na sve oko sebe 🙂
Eto ja sam 5 godina živjela na Savi, bila uzoran student i završila ni više ni manje nego – fiziku. Imala sam sve moguće stipendije, uza sve to sam stigla i radit i tulumarit a očigledno i učit.
Ja sam Podravka (čak sa nekom Međimurskom kombinacijom); jednom sam imala cimericu iz Dalmacije, jednom mi je sestra bila cimerica a 2 puta jedna super cura iz Zagorja. Ja sam ponosna na svoje korijene i s ponosom govorim svoj “kaj” i nikad ga nisam ni namjeravala izbaciti. Zašto i bih?
U domu smo sa različitih strana i najnormalnije je da svatko donese “dio” sebe, dio svoje kulture, svoga podneblja… Netolerantnost na takve stvari samo govori o tebi kao neobrazovanoj, nesofisticiranoj i krajnje neinteligentnoj osobi. Ne daj Bože da studiraš nešto na Filozofskom, tipa etnologija, antropologija ili sociologija jer ako netko od profesora zapazi jedno takvo razmišljanje, nećeš se dobro provesti.
Sve oko mene je bilo puno Hercegovaca i Dalmoša, i svi smo imali skladan suživot. Tulumarila sam i učila, odlazila na fakultet, ponekad prespavala koji praktikum, čekala satima u redu za menzu maštajući o maminom nedjeljnom ručku.. I gle, čuda! Uspjela sam.
Pokorila sam i fiziku i Savu a bome i Roko i Akademiu (i super mi je bila kava ondje).
Udala sam se, ostala u Zagrebu, sada sam mama dvoje prekrasnih dječaka i predajem fiziku u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi.
I da znaš, na satu pričam standardnim hrvatskim jezikom, iako si dopuštam koju iznimku i “oderem” po svom podravskom, jer na kraju krajeva, to sam ja! I ljudima je to simpatično.
Jer u metropole se uvijek slijevaju ljudi sa svih strane i svatko donosi dio sebe (možda da pogledaš u rječnik stranih riječi značenje riječi metropola i metropolit).

I na kraju, pozdravi svim studentima Save, svim onim Hercegovcima koji su mi pod prozorom zavijali one neke o kršu i kamenju, pozdrav Dalmatincima koji su nas ljubili bolje nego itko drugi, pozdrav Zagorcima i onom njihovom lošem vinu (sori dečki ali tako je), pozdrav Slavoncima koji su nam vječito uletavali nekakvim napornim spikama…

Sad sam dobila volju u srijedu skočiti do Roka. Ali samo ako i dalje pjeva Zadro.

LP,
Renči

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …