Kako će izgledati novi udar države na studente

studenti-560x312

Nakon što je naša politička vlast „napala“ i srezala prava našim profesorima, učiteljima i ostalim prosvjetarima te zdravstvenim radnicima, ali i ostalima zaposlenima u državnoj službi, odlučili su napraviti korak naprijed i sada „napasti“ studente! Naime, predstavljena je nova uredba Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prema kojoj se:

1. smanjuje se postotak subvencije s cca. 73% na 71,24% za jela koja su na dnevnom meniju, a za sve ostale artikle subvencija pada na 50%;
dnevni meni kao takav postoji samo u menzama i to se ne odnosi na hranu u kantinama!

2. cijene hrane poskupljuju: prosječna prodajna cijena obroka do sada je bila 16,40kn, a nova bi trebala biti oko 22,60 kn

3. dnevno pravo prve razine se smanjuje s 4 dnevna menija na 2 dnevna menija dnevno

4. pravo uzimanja 5 artikala iz iste kategorije jela (npr. mliječni proizvodi/voda/namazi…) se smanjuje na 3 artikla

5. više ne postoji mjesečno pravo, nego tjedno – svaki tjedan se poništava iznos na iksici

6. ukida se treća razina prava – za sportaše, a objašnjenje leži u tome da Hrvatski olimpijski odbor njima kao vrhunskim sportašima, ovisno o nivou daje neku financijsku pomoć.
Razine prava će od sad biti:

  • 1 (korisnici potpore uključujući one koji su ostvarili pravo smještaja u učenički dom koja pruža usluge prehrane),
  • 2 (boravište i prebivalište u mjestu različitom od mjesta studiranja, loša prometna povezanost, a u istoj županiji),
  • 2.5 (studenti u studentskom domu, učeničkom domu koji ne pruža usluge prehrane, slabijeg imovinskog stanja i sportaši)

Također, treba napomenuti da su predstavnici studenta koji su raspravljali s predstavnicima Ministarstva o ovome pitanju uspjeli neke od odluka „ublažiti“, npr. uspjeli su izboriti da se na iksici iznos poništava tjedno, a ne, kako su u Ministarstvu zamislili, dnevno. Datum kad navedene odluke stupaju na snagu još uvijek nije poznat!

Unatoč svim argumentima i načinima da se izbjegnu ili barem smanje nove odluke Ministarstvo je ostalo „gluho“ na njih. Oni su donijeli svoju odluku i kako se čini napravit će sve da je provedu! Zato o nama, studentima i studenticama, ovisi hoćemo li tiho i mirno gledati kako nam uništavaju i ono malo prava koje imamo, ili ćemo ustati i boriti se za njih! Ili je ovo samo još jedan razlog da, ne samo mladi, nego i studenti pokupe svoje stvari u kofere i odu u bijeli svijet!?

izvor: szssplit.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …