Kako Bosanci i Hercegovci znaju hoće li završetkom studija ostati živjeti u Zagrebu?

zgherc

Bosanac si ili Hercegovac. Prije pet-šest-sedam godina si došao studirati u Zagreb. Učlanio si se u UBS, ZKHS, UDS, KKS, ZKLS ili koju li već bosansko-hercegovačku udrugu, smjestio se u studentski dom ili si u neke babe uzeo sobu za 800 kuna mjesečno s tim da moraš svako jutro piti kavu s njom. Studentske obveze si ispunjavao/la u skladu s mogućnostima (izlasci, rođendani, potencijalne ljubavi) i nakon nekoliko godina – eto te na raskrižju!

Sad više nema ono svejedno mi je koju ću srednju završit ili faks – ionako je sve isto. Ne, sada odabireš svoj smjer u životu – ideš ili lijevo ili desno (zamisli, ne u političkom kontekstu). Nema više balansiranja po sredini pa ću malo ‘vamo, malo tamo. Sad tu stojiš i biraš gdje ćeš dat žmigavac. Ma dao si ga sto puta za ‘vamo, i sto puta za tamo, al te spašavalo ono crveno svjetlo na semaforu pa nisi morao krenuti. Sada je gotovo, fakultet je završen, pali se žuto i možeš još malo razmislit, kad eto ti već zelenog.

O čemu pričam? Pričam o onom osjećaju kad ne znaš hoćeš li se vratit kući, ostat u Zagrebu ili opičit dalje za Njemačku ili šta ti ja znam gdje već. Ovisi to o nizu faktora, ali ako ste neke od sljedećih stvari učinili – onda ste se možda zajebali – vjerojatno ostajete u Zagrebu iako tako niste možda mislili.

Osobna iskaznica

Trebaju ti hrvatski papiri. Gonjaš tetku, strinu ili ujnu da s tobom ide na policiju i tamo prijavi tebe kao petnaestog koji već živi s njom u garsonijeri od 25 kvadrata. Moraš se prijaviti na biro jer tko će te primit s onom bež osobnom? Neka te nelagoda hvata – znači li to da sada i službeno ostajem živjeti u Zagrebu? Da sam postao stanovnik Europske Unije? Ma kakvi – to ti samo znači da od sada imaš dvije osobne i tako na to gledaj. Valja imat pa kad kontrola u tramvaju kaže može osobna isprava – vadiš onu bež bh osobnu. Osobna je veliki korak prema ostanku u Zagrebu, ali ne toliko ključan.

Traženje posla

Postao si stručnjak za pretragu poslova. Znaš osobno svakog administratora na moj-posao.hr, a inbox ti je pun zahvala za poslanu prijavu, ali… E, da – ali… Tražiš uporno novi posao. Kao eto – čisto pripravnički da odradim – pa ću se onda vratiti. Ma ja, hoćeš. Jer dolje mi rođak radi u nekoj firmi pa bi me on mogao primiti, a i HDZ bi se ponovno trebao malo više pitat u Elektroprivredi, a sigurno im još jedan FER-ovac ne bi bio na odmet. To je to, ovdje pripravnički pa onda idem dolje. Aha…

 Prelazak na telefonsku pretplatu

Ovo je najveći znak da ostaješ živjeti u Zagrebu. Do sada si koristio tomato ili bonbon. Kupiš bon od 80 kuna i aktiviraš sve one opcije i dobar si skoro mjesec dana. Al eto, vidio si onaj iPhone – dobar, nema ga u Eronetu ili bhTelecomu pa eto uz neku pretplatu dobit ćeš ga jeftinije. Potpisuješ papir koji te ugovorom veže na pretplatu sljedeće dvije godine. Račun ti redovno stiže na tetkinu adresu. Počelo je. Prvi hrvatski računi, prvi ugovori koji te vežu za ovaj europski kraj. Definitivno glavni pokazatelj da ostaješ u Zagrebu.

I tako, dok se kockice lagano slažu, privremeno si se smjestio u nekom jeftinom stanu Bogu iza nogu, do posla ti treba 50 minuta busom + 10 minuta do stanice, uredno se javljaš na poslovne pozive putem svog novog iPhonea, nisi dobio slobodno za Božić i eto ga – uklopio si se! Čestitamo. Tako to brzo ide. Nego, ako se misliš vraćat’, odmah pakuj kofere i idi bez ikakvog otezanja i razmišljanja.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …