Jovanović predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani

jovanovicmenza

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Rijeci predstavio novi pravilnik o studentskoj prehrani koji će, kako je naveo, osigurati ujednačenu studentsku prehranu po kvaliteti i cijeni u cijeloj Hrvatskoj. Ministar Jovanović je na konferenciji za novinare kazao da se od stupanja na snagu dosadašnjeg pravilnika 2002. godine broj studenata povećao za 50 posto a cijena obroka, odnosno menija ostala je ista.

Po novom pravilniku, koji će se početi primjenjivati 1. listopada, cijena obroka povisuje se s 16,7 kuna na 22,6 kuna, s tim da će studenti plaćati 6,5 kuna a ostalo će se subvencionirati. Studenti su meni do sad plaćali 4, 4 kune. Jovanović je ocijenio da će pravilnik osigurati kvalitetniju i zdraviju prehranu dodavši da su u njegovu stvaranju značajnu ulogu odigrali i studenti.

Kazao je da će se osnovati lokalna povjerenstva za kvalitetu prehrane, koja će nadzirati normative i kvalitetu prehrane po sveučilištima.

Jovanović je naveo da je namjera ministarstva smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, odnosno stipendija kako bi studenti sami odabirali što će činiti s dobivenim novcem. Sredstva za studentski standard i za znanost neće se smanjivati nego rasti, zapošljavaju se novi znanstveni novaci te se osigurava stalno radno mjesto onima koji zadovoljavaju uvjete za docenta, rekao je Jovanović dodavši da je njegovo ministarstvo najuspješnije po povlačenju novca iz europskih fondova.

Pomoćnica ministra Ružica Beljo Lučić navela je da se novi pravilnik morao izraditi kako bi se sustav studentskog standarda učinio financijski održivim. Navela je da se subvencija artikala u studentskim restoranima koji nisu nužni za kvalitetnu prehranu kao što su deserti i pića smanjuje s dosadašnjih 74 posto na 50 posto.

Pomoćnik ministra Saša Zelenika predstavio je novi pravilnik o korištenju vlastitih prihoda i donacija javnih visokih učilišta i znanstvenih instituta. Njime će se, kazao je, uvesti red u taj segment, znat će se koliki su ti prihodi te na što se troše, kazao je.

Ministarstvo želi da se taj novac primarno troši na osnovnu djelatnost učilišta i instituta, rekao je Zelenika.

Najavio je i otvaranje natječaja za znanstvene projekte 1. listopada.

Natječaj će trajati do početka studenoga, a isplata novca trebala bi krenuti početkom 2014. Ove godine će se za tu namjenu izdvojiti 50-tak milijuna kuna a već sljedeće oko 100 milijuna, rekao je Zelenika. Cilj je da se stimuliraju veći projekti jer se sad financira oko 2000 projekata u kojima je u prosjeku tek oko dva znanstvenika. Namjera je da se financira 700 do 800 projekata s prosječno više sudionika i više novca po projektu. (Hina)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …