Je li konačno došlo vrijeme za studentske prosvjede?

cec1d3d8-1d6c-4036-a86e-1cbd85c83016

Poskupljenje cijena u menzi bi moglo dovesti do dugo najavljivanih studentskih prosvjeda. Ukoliko bi do toga stvarno došlo, vjerojatno bi se radilo o najvećim studentskim prosvjedima u zadnjih nekoliko godina. Nikada do sada jednom odlukom nisu bili pogođeni svi studenti, ma iz kojeg grada dolazili ili na kojem fakultetu studirali.

Tko može povući masu?

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao jedan od sudionika u raspravama oko prijedloga, možda je najbolje upućen u tematiku oko povećanja cijena. Većina njihovih prijedloga se nije usvojila u ovom Pravilniku. Odluka će ostati i na studentskim udrugama, kako zavičajnim tako i nekim fakultetskim. Masu je vrlo lako povući. Jedan događaj na facebooku bi bio povod za mnoge studente da se priključe prosvjedu. No, treba biti jako oprezan!
Ne smije se srljati i u ovaj prosvjed ući bez hladne glave. Mnoge sada vodi neka vrsta bijesa i hira prema ‘onima gore’.

Studenti su populacija koje se Vlada vjerojatno najviše boji. Svi znamo tko je započinjao najveće revolucije u svjetskoj, ali i našoj povijesti. Sve može krenuti iz jedne studentske sobe, iz jednog studentskog doma i poprimiti velike razmjere. Ono što je bitno jest da se ti prosvjedi povedu s jasnim argumentima i činjenicama, a ne da bude nekog srljanja odnosno organiziranje prosvjeda iz čistog bijesa. Vrlo organiziran team ljudi mora stajati iza toga.

Bojkotiranje menze – autogol ili?

Bojkotiranje menze zvuči kao dobar prijedlog no ako se malo bolje zapitamo – možda je to autogol. Poskupljenje hrane i smanjenje subvencija te tjedni limit, a ne mjesečni su upravo uvedeni kako bi se na kraju mjeseca smanjila masovna kupovina proizvoda i trošenje državnog dijela subvencije. To Ministarstvu očito nije išlo na ruku pa su donijeli ovakvu odluku.

Veća potrošnja – Ministarstvo odvaja više za studente, a Studentski centar ubire veći prihod. U obrnutom slučaju, kada bi manje trošili – Ministarstvo izdvaja manje za subvencije i time manje troši dok je u Studentskom centru manji prihod. Teško da se u isto vrijeme može ‘oštetiti’ obje strane.

Ukoliko dođe do prosvjeda, nadamo se da će biti dostojanstveni nas akademskih građana i da će ih voditi kvalitetan i organiziran team. Esava.info će dati podršku svima koji se odvaže na takav potez, ali isto tako smatramo da nismo dovoljno kvalitetno upućeni u zbivanja oko samo Pravilnika (koji ima i političku pozadinu) te samim time nismo ti koji bi trebali inicirati prosvjed većih razmjera.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …